Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
İş Sağlığı ve Güvenliği 2 | GDM3071 | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda aldıkları temel bilgileri geliştirerek yönetim sistemleri hakkında (ISO 9001 KYS, ISO 45001 ISG) bilgi sahibi olmaları ve meslek hayatlarında bu bilgileri kullanmaları için temel oluşturur. |
---|---|
Dersin İçeriği | Risk Yönetimi, Risk Değerlendirmesi, Risk Analizi, Risk Temelli Düşünme, Kalite Kavramı, Yönetim Sistemleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci tehlike, risk, ramak kala, olay/vaka, kaza kavramlarını ve aralarındaki farkı bilir.
- Öğrenci risk değerlendirmesinin neden yapıldığını, işlevini, kimler tarafından ve nasıl yapılacağını öğrenir.
- Daha sağlıklı bir çalışma ortamı sağlanması için fikir sahibi olur ve buna katkıda bulunabilir.
- Kalite yönetim sistemleri hakkında genel bir bilgi sahibi olur
- Fakültede karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilir ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisine sahip olur.
- Sağlık, çevre, güvenlik gibi konularda mühendislik uygulamalarının etkisi hakkında fikir sahibi olur.
- Öğrenci mühendislik etiği ve hukuksal konular hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | DÖÇ-6 | DÖÇ-7 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yönetim Sistemi Olarak İş Sağlığı ve Güvenliği - Kavramlar | |
2 | Yönetim Sistemi Olarak İş Sağlığı ve Güvenliği - Kavramlar | |
3 | ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi | |
4 | ISO 45001 İş Sağlığı ve GÜvenliği Yönetim Sistemi | |
5 | ISO 45001 İş Sağlığı ve GÜvenliği Yönetim Sistemi | |
6 | Risk Yönetimi ve Uygulamalar | |
7 | Risk Yönetimi ve Uygulamalar | |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Gıda Mühendisliğinde Hukuki ve Etik Konular | |
10 | Gıda Mühendisliğinde Hukuki ve Etik Konular | |
11 | Mühendislik Uygulamalarının Evrensel Boyutu | |
12 | Öğrenci Sunumları | |
13 | Öğrenci Sunumları | |
14 | Öğrenci Sunumları | |
15 | ||
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | 1 | 30 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 1 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 5 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 12 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|