Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Reaksiyon KinetiğiGDM326124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer Said TOKER
Dersi Veren(ler)Ömer Said TOKER
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıReaksiyon çeşitleri, kimyasal reaksiyon hızları ve dereceleri, reaksiyonların gıda endüstirisinde önemini tanımlamaktır.
Dersin İçeriğiReaksiyonların ve reaksiyon derecesinin gıda endüstrisi açısından önemi, reaksiyon hız sabitinin ve yarılanma süresinin gıda endüstrisi açısından önemi, reaksiyon derecesini ve hız sabitini hesaplama, enzimlerin aktivitesi ve yapısı, enzim kinetiği ve inhibisyon mekanizması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Özkan, M., Cemeroğlu, B., Toklucu, A.K. (2012). Gıda mühendisliğinde reaksiyon kinetiği.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda endüstrisinde gerçekleşen reaksiyonlar hakkında bilgi sağlanması,
  2. Reaksiyon kinetiği hakkında bilgi sağlanması,
  3. Farklı reaksiyon dereceleri için uygulanan denklemlere ait model parametrelerinin hesaplanması,
  4. Sıcaklık ve zamana bağlı değişimler için uygun modellerin oluşturulması,
  5. Gıda raf ömrü hakkında bilgi sahibi olunması

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-131333
PÇ-233333
PÇ-344555
PÇ-411333
PÇ-511333
PÇ-655555
PÇ-7-2222
PÇ-822333
PÇ-9--333
PÇ-10--333
PÇ-11--111
PÇ-12--111
PÇ-1344555
PÇ-14-----
PÇ-1533333
PÇ-16--222
PÇ-1733333
PÇ-1811333
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-2111333
PÇ-22-----
PÇ-2322---
PÇ-2411222
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27---1-
PÇ-28-----
PÇ-29-1---

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Ders Hakkında Genel Bilgi
2Gıdalarda Oluşan Önemli Reaksiyonlar, Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi
3Reaksiyon Kinetiğine Giriş, Çarpışma Teorisi, Aktivasyon Enerjisi
4Reaksiyon Hızı, Reaksiyon Derecesi,
5Sıfırıncı Dereceden Reaksiyonlar
6Birinci ve İkinci Dereceden Reaksiyonlar
7Birinci ve İkinci Dereceden Reaksiyonlar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Ara Sınav -1
10Reaksiyon Kinetiğinde D, z ve Q10 Katsayılarının Kullanılması
11Raf Ömrü ve Reaksyion Kinetiği
12Isıl İşlemler Sırasında Gıda Bileşenlerinin Parçalanması
13Enzim Kinetiği
14Enzim Kinetiği
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev130
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok