Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Koku ve Tat BileşikleriKIM485235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüHale OCAK
Dersi Veren(ler)Hale OCAK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıOrganik esaslı koku ve tat maddelerinin yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri, sentez ve analiz yöntemleri hakkında temel bilginin kazandırılması.
Dersin İçeriğiKoku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler – Kimyasal algı, koku maddelerinde uçuculuk ve dayanıklılık, polarite, eşik konsantrasyon – Alifatik Bileşikler, sentezi ve özellikleri - Asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentezi ve özellikleri - Sikloalifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri - Aromatik bileşikler, fenoller ve fenol türevleri - O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- Heterosiklikler – Koku ve tat endüstrisindeki doğal ürünler - Koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar - Koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler – Koku maddelerinde toksikoloji ve güvenlik
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • The Chemistry of Fragrances- David Pybus, Charles Sell, (2006), The Royal Society of Chemistry.
  • Common Fragrance and Flavor Materials- Horst Surburg and Johannes Panten (2006), WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.
  • Advances in Flavours and Fragrances, Karl A D Swift (2002) - The Royal Society of Chemistry
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, koku ve tat maddelerinin kimyasal yapısını, fiziksel özelliklerini, elde etme ve analiz yöntemlerini öğreneceklerdir.
  2. Öğrenciler ticari aromatik ürünlerin kimyasal içeriğini okuma ve anlamada beceri kazanacaktır.
  3. Öğrenciler koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksisitesi hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  4. Öğrenciler, kimyasal yapı - koku ve tat özellik ilişkisini yorumlama becerisi kazanacaktır.
  5. Öğrenciler koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Koku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler[1-3] İlgili Ünite
2Kimyasal algı, koku maddelerinde uçuculuk ve dayanıklılık, polarite, eşik konsantrasyon [1-3] İlgili Ünite
3Alifatik Bileşikler, sentezi ve özellikleri[1-3] İlgili Ünite
4Asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentezi ve özellikleri[1-3] İlgili Ünite
5Sikloalifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri[1-3] İlgili Ünite
6Aromatik bileşikler, fenoller ve fenol türevleri[1-3] İlgili Ünite
7O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- Heterosiklikler[1-3] İlgili Ünite
8Ara Sınav 1
9Koku ve tat endüstrisindeki doğal ürünler[1-3] İlgili Ünite
10Koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar[1-3] İlgili Ünite
11Koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler[1-3] İlgili Ünite
12Koku maddelerinde toksikoloji ve güvenlik[1-3] İlgili Ünite
13Ödev Sunumları[1-3] İlgili Üniteler
14Ödev Sunumları[1-3] İlgili Üniteler
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması133
Derse Özgü Staj
Ödev130
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok