Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Mühendislikte Kalite Yönetim Sistemleri | BYM5119 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Biyomühendislik ABD Biyomühendislik Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Biyomühendislik ABD Biyomühendislik Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Biyomühendislik Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mehmet Burçin Pişkin |
Dersi Veren(ler) | Mehmet Burçin Pişkin |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Mühendislik hayatında önemli bir yeri olan yönetim standartlarının ve birbirleriyle olan etkileşimlerinin aktarılması |
---|---|
Dersin İçeriği | Kalitenin tanımı ve yönetim sistemlerinin tanımı yapılarak, en yaygın sistemler olan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sitemi, OHSAS 18001(ISO 45001) İş Sağlığı ve Güvenliği ve ISO 22001 Gıda Yönetim Sistemlerinin bilgilendirilmesi yapılarak bu sistemlerin bir arada nasıl uyum içinde kullanılması gerektiği, değişen revizyonlarla birlikte risk kavramının nasıl entegre edildiği ve risk kavramının önemi anlatılmaktadır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Kalite kavramını tanımlayabilmek ve anlamak
- Standartların temel bilgisine sahip olmak
- Standartların nasıl kullanılması gerektiği bilgisine sahip olmak
- Standartlar arası uyumun ve kullanımlarının getirileri, sağladığı avantajlar
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | |
PÇ-1 | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - |
PÇ-30 | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalite kavramı ve kaliteye giriş | |
2 | Kalite kavramı ve kaliteye giriş | |
3 | ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi | |
4 | ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi | |
5 | ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi | |
6 | ISO 9001: 2015 ve ISO 9001:2008 revizyon farkları | |
7 | ISO 9001: 2015 ve ISO 9001:2008 revizyon farkları | |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Risk yönetimi ve değerlendirme | |
10 | OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği | |
11 | ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği ve OHSAS 18001 farkları | |
12 | ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği ve OHSAS 18001 farkları | |
13 | ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi | |
14 | ISO 22001 Gıda Yönetim Sistemi | |
15 | Ders notları | |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 3 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 3 | 4 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 80 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 90 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|