Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Bakteriyel Gıda Patojenleri | GDM6102 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ömer ŞİMŞEK |
Dersi Veren(ler) | Ömer ŞİMŞEK |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda kaynaklı patojen bakterilerin fizyolojisi, patojenite etki mekanizmaları, epidemiyolojisi ve gıdalarda ptojenlerin kontrol altına alma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılmasıdır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların fizyolojisi. Patojenite özellikleri ve genetik doğası. Epidemiyolojisi, toksikolojik özellikleri. Gıda sistemlerinde patojen mikroorganizmaların teşhisi. Gıda sistemlerinde patoje mikroorganizmaların engellenmesi. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Gıda patojenlerinin fizyolojisini öğrenir.
- Patojen bakterilerde patojenitenin moleküler temelini öğrenir.
- Bakteriyal patojenlerin oluşturduğu epidemiyolojiyi öğrenir.
- Gıda sistemlerinde bakteriyal patojenlerin tespit teşhisini öğrenir.
- Gıda sistemlerinde bakteriyal gıda patojenlerinin önleme yöntemlerini öğrenir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Patojenite tanımı ve virulans faktörler | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıda kaynaklı patojen bakteriler ve genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Salmonella spp. temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli. | İlgili Kaynaklar |
4 | Salmonella spp. neden olduğu hastalıklar epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. | İlgili Kaynaklar |
5 | Escherichia coli temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli | İlgili Kaynaklar |
6 | Escherichia coli'nin neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. | İlgili Kaynaklar |
7 | Clostridium spp. temel fizyolojk özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli. | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Clostridium spp. neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri . | - |
10 | Staphylococcus aureus temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli. | İlgili Kaynaklar |
11 | Staphylococcus auereus neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. | İlgili Kaynaklar |
12 | Bacillus cereus temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli. | İlgili Kaynaklar |
13 | Bacillus cereus neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. | İlgili Kaynaklar |
14 | Mikrobiyolojik kriterler tebliğine göre patojen bakterilerin yasal limitleri | İlgili Kaynaklar |
15 | Öğrenci sunumları | - |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 0 | 0 |
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|