Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Modern Gıda Muhafaza YöntemleriGDM511937.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdaların muhafaza metotlarında ilerleyen teknolojik gelişmelerden yararlanarak işlerin daha hızlı ve kontrollü yürütülmesi hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiGıdaların muhafazasında modern yöntemlerin incelenmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • H.Q. Zhang, G.V. Barbosa-Cánovas, V.M.B. Balasubramaniam, C.P. Dunne, D.F. Farkas, J.T.C. Yuan, (Eds), 2011. Ultrasonic processing. Nonthermal Processing Technologies for Food, Blackwell Publishing, USA.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıda ürünlerinde kullanılan modern muhafaza metotlarını bilir.
  2. Öğrenciler modern muhafaza metotlarındaki mikrobiyal güvenliği bilir.
  3. Öğrenciler modern muhafaza metotlarındaki ambalajlamayı bilir.
  4. Öğrenciler ısıl olmayan modern muhafaza metotlarını bilir.
  5. Öğrenciler ısıl modern muhafaza metotlarını bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda muhafazasının temel prensipleriİlgili Kaynaklar
2Ultrases İlgili Kaynaklar
3Vurgulu elektriksel alan (PEF)İlgili Kaynaklar
4Yüksek Basınçİlgili Kaynaklar
5Ultraviyole ve Işık Teknolojisiİlgili Kaynaklar
6Işınlamaİlgili Kaynaklar
7Ozon teknolojisi ve sterilant gazlarİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Vurgulu basınçla kurutmaİlgili Kaynaklar
10Elektrolize suİlgili Kaynaklar
11Isı transferleri ve ısıl uygulamalarİlgili Kaynaklar
12Mikrodalga ve radyo frekansıİlgili Kaynaklar
13Kızılötesiİlgili Kaynaklar
14Ohmik ısıtmaİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev115
Sunum/Jüri115
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok