Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Fonksiyonel GıdalarGDM510737.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman SAĞDIÇ
Dersi Veren(ler)Osman SAĞDIÇ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrenciler fonksiyonel gıdalar, sağlık ve hayat tarzı ile ilişkilendirilmesi ve üretim yöntemleri, kullanılan farklı özel ingrediyen tipleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır.
Dersin İçeriğiOmega–3 yağ asitleri, Probiyotik bakteriler, Prebiotikler, Phytosteroller, Karotinoidler, Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler, Vitamin A, C, E, Calcium, Biyoaktif peptidler, Fitoöstrogenler, lifli maddeler ve bu maddeleri ihtiva eden gıda maddelerinin fonksiyonel özellikleri, Fonksiyonel gıdalara örnekler.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. Functional Foods and Biotechnology (Eds. K.Shetty, G.Paliyath, A.L.Pometto,R.E. Levin) Taylor & Francis Group, 2007
  • 2.Functional and Medicinal Foods (Eds. L.N. Losso, F.Shahidi, D.Bagchi) Taylor & Francis Group, 2007
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci fonksiyonel gıda kavramını bilir.
  2. Öğrenci probiyotik ve prebiyotik bakterileri bilir.
  3. Öğrenci fitosterolleri ve karotenoidleri bilir.
  4. Öğrenci fitoöstrojenleri bilir.
  5. Öğrenci omega yağ asitlerini bilir.
  6. Öğrenci flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri bilir.
  7. Öğrenci fonksiyonel vitaminleri ve mineralleri bilir.
  8. Fonksiyonel süt ürünlerini bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7DÖÇ-8
PÇ-1--------
PÇ-2--------
PÇ-3--------
PÇ-4--------
PÇ-5--------
PÇ-6--------
PÇ-7--------
PÇ-8--------
PÇ-9--------
PÇ-10--------
PÇ-11--------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Fonksiyonel gıda kavramıİlgili Kaynaklar
2Probiyotik bakterilerİlgili Kaynaklar
3Prebiyotiklerİlgili Kaynaklar
4Fitosteroller ve Karotinoidlerİlgili Kaynaklar
5Fitoöstrojenlerİlgili Kaynaklar
6Omega yağ asitleriİlgili Kaynaklar
7Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddelerİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Ara sınavİlgili Kaynaklar
10Fonksiyonel minerallerİlgili Kaynaklar
11Biyoaktif peptidlerİlgili Kaynaklar
12Fonksiyonel süt ürünleriİlgili Kaynaklar
13Fonksiyonel şekerlemelerİlgili Kaynaklar
14Fonksiyonel tahıl ürünleriİlgili Kaynaklar
15Genel değerlendirmeİlgili Kaynaklar
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev220
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer220
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok