Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Yiyecek İçecek İşletmeciliğiTRZ212234220
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimTurizm ve Otel İşletmeciliği
Dersin KoordinatörüMehmet Şentürkoğlu
Dersi Veren(ler)Mehmet Şentürkoğlu
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıYiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin işleyişi hakkında bilgi ve beceri kazandırmak.
Dersin İçeriğiYiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin önemi, sınıfları ve işletmeye açılmaları Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri ve seçimi Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yatırım maliyetleri Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin finansmanı Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin rantabilite hesapları Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin organizasyon yapısı Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetim fonksiyonları Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde mönü ve servis Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde hijyen ve sanitasyon Bar, içki bilgisi, servisi ve organizasyonu Yiyecek içecek döngüsü Yiyecek içecek maliyet kontrolü
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, Detay Yayıncılık, Ankara, 2011
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim yapısını kavrayabilecektir
  2. Beslenmedeki temel bilgileri kavrayabilecektir
  3. Mutfak planlaması yapma becerisi kazanabilecektir
  4. Servis planlaması becerisini kazanabilecektir
  5. Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolünü kavrayabilecektir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin önemi ve sınıfları
2Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri ve seçimi
3Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yatırım maliyetleri
4Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin finansmanı
5Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin rantabilite hesapları
6Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin organizasyon yapısı
7Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetim fonksiyonları
10Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde mönü ve servis
11Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde hijyen ve sanitasyon
12Bar, içki bilgisi, servisi ve organizasyonu
13Bar, içki bilgisi, servisi ve organizasyonu
14Yiyecek içecek döngüsü
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri115
Projeler115
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler110
Sunum / Seminer110
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)14
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)14
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok