Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde TasarımGDM412134220
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer Said TOKER
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI, Osman SAĞDIÇ, Fatih TÖRNÜK, Salih KARASU, Ömer Said TOKER, Ayşe KARADAĞ, Görkem ÖZÜLKÜ, Ömer ŞİMŞEK, Enes DERTLİ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilerin 4 yıllık eğitimi içerisinde aldıkları mühendislik bilgilerini kullanarak gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir problem, ihtiyaç ve diğer gereksinimleri dikkate alarak gıda ürününün, üretim tesisinin veya gıda üretimine ilişkin cihaz veya prosesinin modern tasarım yöntemlerini kullanarak ana tasarım becerisinin kazandırılması.
Dersin İçeriği Proses ve tasarım tanımları; tasarımın gelişim aşamaları ve çeşitleri; gıda ürünü ve üretim prosesinin tasarımı veya gıda üretimine ilişkin cihaz veya prosesin tasarımı; üretim akış şemalarının oluşturulması, üretim prosesinin dizaynı ve teknik çizimleri, kapasite seçimi, işletme yerleşim planı ve bina organizasyonu; yatırım ve üretim maliyetlerinin analizi, karlılık ve başa baş noktalarının hesaplanması; tasarım projesinin hazırlanması ve sunulması.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Power Point Sunusu [2] Rahman S. 1995. Food Properties Handbook. New York, CRC Press
  • Tijskens L.M.M., Hertog M., Nicolai B.M. 2001. Food process modeling. New York, CRC Press
  • Saldamlı İ., Saldamlı E. 2005. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, 547 sayfa, Ankara
  • Rahman S. 1995. Food Properties Handbook. New York, CRC Press
  • Saravacos G.D., Kostaropoulos A.E. 2002. Handbook of Food Processsing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publisher, New York
  • Perry R., Gren D. 1992. Perry’s Chemical Engineers’ Handbook. Mc Graw Hill, London
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci proses, süreç ve tasarım kavramlarını bilir.
  2. Öğrenci gıda ürünü, gıda üretim tesisi ya da gıda üretim cihazının veya prosesinin tasarım aşamalarını bilir.
  3. Öğrenci gıda proseslerinde akış şemalarını bilir.
  4. Öğrenci gıda üretiminde kapasite seçimi ve üretim prosesinin dizaynı yapabilir.
  5. Öğrenci gıda ürünü, üretim tesisi veya cihaz ve prosesin maliyet analizini ve karlılığını hesaplayabilir, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik olarak çok yönlü değerlendirebilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Tasarım nedir? Proses nedir? Gıda üretiminde tasarımın önemiİlgili Kaynaklar
2Tasarımın temel aşamaları, tasarım çeşitleriİlgili Kaynaklar
3Problem ve gereksinim tespiti, tasarım fikrinin oluşturulmasıİlgili Kaynaklar
4Tasarım fikri doğrultusunda arz talep, üretim rakamları, hammadde etüdünün yapılması, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik olarak çok yönlü değerlendirme.İlgili Kaynaklar
5Gıda proseslerinde akım şemalarının oluşturulması, tasarım fikrinin teknik çizimiİlgili Kaynaklar
6Kapasite seçimi, enerji kütle denkliği hesaplarının yapılmasıİlgili Kaynaklar
7Proses hesaplamaları: Akışkanlar mekaniği hesaplamaları (örn., basınç kaybı hesapları, uygun pompa seçimi vb); Isı ve kütle transferi hesaplamaları (örn., eşanjör seçimi ve ısı transfer alanının hesaplanması)İlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Proses hesaplarının kontrolü; Varsayımların doğrulanması; Farklı operasyonların uyumluluğunun kontrol edilmesi; Ekipmanlar hakkında bilgi derlemeİlgili Kaynaklar
10İnsan kaynakları ve iyi üretim teknikleri, kalite sistemlerinin kurulmasıİlgili Kaynaklar
11Yatırım tutarının hesaplanması: sabit sermaye yatırımı, İlgili Kaynaklar
12Yatırım tutarının hesaplanması: işletme sermayesi yatırımıİlgili Kaynaklar
13İşletme dönemi gelir giderleriİlgili Kaynaklar
14Projenin finansmanı ve finansal analizİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler130
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok