Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
İşletmelerde İnovasyon Yönetimi | ISL4851 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı (%30 İngilizce) Seçmeli @ İşletme Lisans Programı (%30 İngilizce) Seçmeli @ İktisat Lisans Programı Seçmeli @ Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı Seçmeli @ Elektrik Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) Seçmeli @ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) Seçmeli @ Biyomedikal Mühendisliği Lisans Programı (%100 İngilizce) Seçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı (%100 İngilizce) Seçmeli @ Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı (2023 versiyon) (%30 İngilizce) Seçmeli @ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Lisans Programı (%100 İngilizce) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | İşletme Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | İbrahim Kırçova, Arzu Karaman Akgül |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere günümüz işletmeciliğinde inovasyon ve inovasyon yönetiminin yerini, ne olduğunu ve önemini açıklamaktır. Derste özellikle ürün ve süreç inovasyonları konusunda inovasyonların nasıl başarılı bir şekilde yönetileceğine dair bilgiler verilecektir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Ders kapsamında ürün ve süreç inovasyonu, inovasyon stratejileri, inovasyon kaynakları ve inovasyon yönetimi konuları tartışılacaktır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, inovasyon ve inovasyon ile ilişkili kavramları öğreneceklerdir.
- İnovasyon türleri tartışılacaktır.
- Öğrenciler ürün ve süreç inovasyonları arasındaki farkları ve bunların önemini bilecektir.
- Öğrenciler inovasyonları başarılı bir şekilde yönetmenin yollarını bulmak konusunda beceri kazanır.
- İşletmelerde invovatif süreçlerin tasarlanması ile ilgili güncel konular hakkında fikir sahibi olunur.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
PÇ-30 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Inovasyon ve inovasyonla ilişkili kavramlar, buluş, yenilikçilik, inovasyon yönetimi, araştırma geliştirme vs. | Durna, 2002, 5-11; Goffin and Mitchell, 2010, 6-17; Trott, 2004, 12-16 |
2 | Günümüz işletmelerinde inovasyon yönetiminin yeri ve önemi | Trott, 2004, 73-105 |
3 | Inovasyona neden olan unsurlar: ekonomik, teknolojik, sosyo-kültürel, hukuki, politik faktörler | Durna, 2002, 11-38; Goffin and Mitchell, 2010, 44-51 |
4 | İnovasyon türleri, ürün ve süreç inovasyonu | Parlak, 2011, 3-9; Durna, 2002, 66-70 |
5 | İnovasyon türleri, radikal ve kademeli inovasyon | Parlak, 2011, 9-16; Durna, 2002, 70-112 |
6 | Firmaların rekabet edebilirliğinde ürün ve süreç inovasyonunun yeri ve önemi | Parlak, 2011, 9-16; Durna, 2002, 70-112 |
7 | Inovasyon kaynakları | Durna, 2002, 41-65; Goffin and Mitchell, 2010, 2-6 |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | İnovasyon stratejileri | Durna, 2002, 124-144; Goffin and Mitchell, 2010, 93-137 |
10 | Inovasyon süreci | Durna, 2002, 115-124; Goffin and Mitchell, 2010, 17-40 |
11 | Yeni ürün geliştirme süreci | Trott, 2004, 381-412 |
12 | İnovasyon yönetiminde zamanlamanın önemi | Trott, 2004, 345-379 |
13 | İnovasyon yönetiminde teknolojinin yeri ve önemi | Trott, 2004, 309-341 |
14 | Ödev sunumları | |
15 | İmalat ve hizmet sektöründe inovasyon yönetimi alanında meydana gelen gelişmeler | Goffin and Mitchell, 2010, 65-91 |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 20 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|