Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Çok Kriterli Optimizasyon Teknikleri ISL461234300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ İşletme Lisans Programı
Seçmeli @ İktisat Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik Birimİşletme Bölümü
Dersin KoordinatörüGökhan Özkaya
Dersi Veren(ler)Gökhan Özkaya
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıYöneylem araştırması metodolojisinin ve çeşitli tekniklerinin öğrenilmesi ve problemlere en uygun çözümlerin bulunması: Yönetim ve ekonomide optimizasyon, DP Problemlerinin Grafiksel Çözüm Yöntemlerinin Bazı Özel Durumları, Tamsayılı Programlama Problemlerinin Gomory'nin Kesme Düzlemi Algoritmasını Kullanarak Optimizasyonu, 0-1 Tam Sayının Optimizasyonu programlama problemleri, Dal ve Sınır yöntemini kullanarak optimizasyon, Revize Simplex yöntemini kullanarak optimizasyon, Gezici Satıcı Problemlerinin (TSP) ve Ekip atama problemlerinin optimizasyonu, Projelerde Sabit Dolaylı Maliyet ve Değişen Dolaylı Maliyet ile Zaman-Maliyet Dengesini Çözmek için Uygulamalar, Sıralama Problemleri, Bir Oyunun Grafik ve Simpleks Yöntemlerle Optimum Çözümü, Fonksiyonların Konvekslik ve Konkavlıklarının Belirlenmesi, İşletme ve Ekonomide Optimizasyon Gerektiren Uygulamalı Problemler ve Çözümleri, Veri Zarflama Analizi ile Optimizasyon
Dersin İçeriğiYönetim ve ekonomide optimizasyon, DP Problemlerinin Grafiksel Çözüm Yöntemlerinin Bazı Özel Durumları, Tamsayılı Programlama Problemlerinin Gomory'nin Kesme Düzlemi Algoritmasını Kullanarak Optimizasyonu, 0-1 Tam Sayının Optimizasyonu programlama problemleri, Dal ve Sınır yöntemini kullanarak optimizasyon, Revize Simplex yöntemini kullanarak optimizasyon, Gezici Satıcı Problemlerinin (TSP) ve Ekip atama problemlerinin optimizasyonu, Projelerde Sabit Dolaylı Maliyet ve Değişen Dolaylı Maliyet ile Zaman-Maliyet Dengesini Çözmek için Uygulamalar, Sıralama (Sequencing) Problemleri, Bir Oyunun Grafik ve Simpleks Yöntemlerle Optimum Çözümü, Fonksiyonların Konvekslik ve Konkavlıklarının Belirlenmesi, İşletme ve Ekonomide Optimizasyon Gerektiren Uygulamalı Problemler ve Çözümleri, Veri Zarflama Analizi ile Optimizasyon
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Taha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrencilere yönetimsel kararlar alma becerisi kazandırmak
  2. Yönetimsel kararların alınmasında etkili olan sayısal yöntemleri kullanmak
  3. Maliyet ve kar optimizasyon kavramını öğrenmek
  4. Sayısal Yöntemleri yönetimsel yöntemlerle sentezlemek
  5. İşletme optimizasyon sorunlarına bilgisayar destekli çözümler üretme becerisi

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-155555
PÇ-254345
PÇ-354445
PÇ-425455
PÇ-522324
PÇ-655555
PÇ-755455
PÇ-855555
PÇ-952225
PÇ-1011212
PÇ-1152224

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Yönetim ve Ekonomide Optimizasyona GirişTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
2DP Problemlerinin Grafiksel Çözüm Yöntemlerinin Bazı Özel DurumlarıTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
3Tam Sayılı Programlamanın Optimizasyonu ve Gomory'nin Kesme Düzlemi Algoritması ile ÇözümlerTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
40-1 Tamsayılı Programlama Problemlerinin OptimizasyonuTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
5Dal ve Sınır Yöntemini Kullanarak OptimizasyonTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
6Revize Edilmiş Simpleks Yöntemini Kullanarak OptimizasyonTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
7Gezgin Satıcı Problemlerinin (TSP) ve Ekip Atama Problemlerinin OptimizasyonuTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Projelerde Sabit ve Değişken Dolaylı Maliyet ile Zaman-Maliyet Dengesini Çözmede Optimizasyon UygulamalarıTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
10Sıralama (Sequencing) Problemlerinin OptimizasyonuTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
11Grafik ve Simpleks Yöntemleri Kullanarak Bir Oyunun Optimum ÇözümüTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
12Fonksiyonların Dışbükey ve İçbükeyliğinin BelirlenmesiTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
13İşletme ve Ekonomide Optimizasyon Gerektiren Uygulamalı Problemler ve ÇözümleriTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
14Veri Zarflama Analizi ile OptimizasyonTaha H.A. (2000) "Yoneylem Arastirmasi", Literatur Yayincilik (cev. Alp Baray and Sakir Esnaf)
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması133
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok