Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Menu PlanlamaTRZ201223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimTurizm ve Otel İşletmeciliği
Dersin KoordinatörüElif Kara Öztürk
Dersi Veren(ler)Elif Kara Öztürk
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrenci bu ders ile menü planlaması menü maliyeti hesaplama ve menü kartı hesaplama yeterliğini kazanabilecektir
Dersin İçeriğiSağlıklı Beslenme İçin Gerekli Besinler Özellikleri, Dengeli Beslenme İçin Gerekli Günlük Besin Miktarı ve Beslenme İlkeleri / Mönü Planı Nedir, Planlamaya Etki Eden Faktörler Nelerdir? / Misafirlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Uygun Mönülerin, Standart Reçetelerin, Porsiyonlarının Oluşturulması / Aylık Master Menü Planlama / Haftalık Menü Planlaması / Menü ve Müşteri İlişkisi Memnuniyeti / Özel menüleri oluşturmak / Porsiyon maliyetlerini hesaplamak / Satış fiyatını oluşturmak / Ön hazırlıkları yapmak / Menü kartlarını hazırlamak / Menü Değerlendirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Hüseyin Altınel- Menü Yönetimi ve Planlama
  • Cemal Türkan- Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
  • Sıdıka Bulduk, Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Menü planlaması yapar
  2. Menü maliyetini hesaplar
  3. Menü kartı hazırlar
  4. Hazırlanan menünün satış fiyatını oluşturur
  5. Çeşitli gruplara yönelik menüler planlar

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Sağlıklı Beslenme İçin Gerekli Besinler Özellikleri, Dengeli Beslenme İçin Gerekli Günlük Besin Miktarı ve Beslenme İlkeleriBölüm 1
2Turizm İşletmeleri Açısından Menü Planlamanın Önemi Bölüm 2
3Menü Planı Nedir, Planlamaya Etki Eden Faktörler Nelerdir? Bölüm 2
4Misafirlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Uygun Menülerin, Standart Reçetelerin, Porsiyonlarının Oluşturulması Bölüm 2
5Aylık Master Menü Planlama Bölüm 2
6Haftalık Menü Planlama Bölüm 2
7Menü ön hazırlıkları Yapılması, yemek reçeteleri oluşturmak Bölüm 2
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9İçecek menüleri oluşturmak Bölüm 3
10Özel menüleri oluşturmak Bölüm 3
11Porsiyon maliyetlerini hesaplamak Bölüm 3
12 Porsiyon maliyetlerini hesaplamak Bölüm 3
13Satış fiyatını oluşturmak, ön hazırlıkları yapmak Bölüm 3
14Menü kartlarını hazırlamak Bölüm 3
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler120
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler110
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)26
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok