Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Ürünlerinin GeliştirilmesiGDM410124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüGörkem ÖZÜLKÜ
Dersi Veren(ler)Görkem ÖZÜLKÜ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencileri gıda ürünlerinin üretiminde yeni teknolojilerin kullanımı, ürün geliştirme-projelendirme sistemleri ve yeni ürünlerin kalite özellikleri ile ilgili olarak bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiÜrün geliştirme süresince dikkate alınması gereken faktörler, Ürün geliştirme planlanması, Ürün formülasyonunun geliştirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Food Product Development: from concept to marketplace (Edited by E. Graf, I.S. Saguy)
  • Developing New Food Products for a Changing Marketplace (Edited by A. L. Brody, J.B. Lord
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Yeni urun kavramini ogrenir
  2. Yeni urun gelistirme sureclerini ogrenir
  3. Gelistirilen urunlerin kalite ozelliklerini belirleme yetenegi kazanir
  4. Mevcut gida urunlerini gelistirme yetenegi kazanir
  5. Yeni teknolojileri gida urunlerinde kullanma yetenegi kazanir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda Endüstrisinin Gelişimiİlgili Kaynaklar
2Ürün Geliştirme Kavramıİlgili Kaynaklar
3Ürün Geliştirme Nedenleriİlgili Kaynaklar
4Ürün Geliştirme Aşamaları-1İlgili Kaynaklar
5Ürün Geliştirme Aşamaları-2İlgili Kaynaklar
6Fonksiyonel Gıdalarda Ürün Geliştirmeİlgili Kaynaklar
7Şekersiz ve Şekeri Azaltılmış Ürünlerin Geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Tuzu Azaltılmış Ürünlerin Geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
10Glutensiz Ürünlerin Geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
11Yeşil Proseslerin Gıda Endüstrisine Yansımasıİlgili Kaynaklar
12Gıda ürünlerinde yeni ambalajlama tekniklerinin uygulanmasıİlgili Kaynaklar
13Proje sunumlarııİlgili Kaynaklar
14Proje sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler148
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok