Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Özel ve Geleneksel GıdalarGDM418224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer Said TOKER
Dersi Veren(ler)Ömer Said TOKER
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıŞeker, kakao ve çikolata, şekerleme, çay ve kahve gibi gıdaların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri vererek ileride bu konuda karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri için gerekli alt yapıyı oluşturmak
Dersin İçeriğiTürkiye’de şeker sanayinin kurulması ve gelişmesi; şeker ve şeker hammaddeleri üretimi; kakao ve çikolata teknolojisi; kakao, kakao tozu ve kakao yağı, çikolata, çikolata tipleri ve yapımı, şekerleme teknolojisi; şekerleme tipleri ve özellikleri (marşmelov, nugat, nişasta ve pektin jöleleri, sert şekerler, fac, karamel, kremler, kaplama şekerler); çay teknolojisi (siyah çay ve çözünür çay); kahve teknolojisi (çekirdek kahve ve çözünür kahve)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Altan A. 1997. Özel Gıdalar (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kave) Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 178, Ders Kitapları Yayın No: 55, 251 sayfa, Adana.
  • Bilişli, A. “Özel Gıdalar”, Sidaş, Çanakkale, 2013.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Şeker, Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız Üretimi hakkında bilgi edinilmesi,
  2. Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız Kalite Özellikleri hakkında bilgi edinilmesi,
  3. Fonksiyonel Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız hakkında bilgi edinilmesi,
  4. Şeker, Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız Ürünleri ile ilgili karşılaşılan problemler hakkında bilgi edinilmesi,
  5. Pekmez, Çay, Bal gibi ürünler hakkında bilgi edinilmesi

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15-----
PÇ-16-----
PÇ-17-----
PÇ-18-----
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23-----
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----
PÇ-29-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Ders Hakkında Genel Bilgi ve Tanışmaİlgili Kaynaklar
2Şeker Üretimiİlgili Kaynaklar
3Çikolata ve Çikolata Ürünleriİlgili Kaynaklar
4Çikolata ve Ürünleri Formülasyonu İlgili Kaynaklar
5Çikolata ve Ürünleri Kalite Parametreleriİlgili Kaynaklar
6Şeker ve Şekerleme Teknolojisi İlgili Kaynaklar
7Çikolata Teknolojisiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Ara Sınavİlgili Kaynaklar
10Şekerleme Ürünleri Kalite Özellikleriİlgili Kaynaklar
11Sakız Teknolojisiİlgili Kaynaklar
12Sakız Kalite Özellikleriİlgili Kaynaklar
13Ödev Sunumları İlgili Kaynaklar
14Ödev Sunumları İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım0
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması141
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok