Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Duyusal AnalizGDM420124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüFatih TÖRNÜK
Dersi Veren(ler)Fatih TÖRNÜK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı öğrenciye duyusal analiz yöntemlerini, analiz sonuçlarının değerlendirilmesini ve bu konudaki gelişmeleri öğretmek.
Dersin İçeriğiDuyusal analizin ilkeleri, duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Altuğ, T. ve Elmacı,Y. 2005. Gıdalarda duyusal değerlendirme
  • Sensory Evaluation of Food Principles and Practices, Harry T. Lawless ve Hildegarde Heymann, 2005
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler duyusal analizi gerçekleştirmek için gerekli bilgileri edinirler.
  2. Duyusal analizde görev yapacak panelistlerin seçimi ve eğitimi ile ilgili bilgileri edinirler.
  3. Duyusal analiz için uygun duyusal panel koşullarını sağlama yeteneği kazanırlar.
  4. Duyusal analizin tüketici tercihlerinin belirlenmesinde kullanımı hakkında bilgi edinirler.
  5. Gıdaların raf ömrü testlerinde duyusal analizlerin kullanımı hakkında bilgi edinirler.
  6. Duyusal analiz için deney tasarlama ve örnek hazırlama konusunda tecrübe kazanırlar.
  7. Duyusal analiz sonucunda elde edilen sonuçların sunulması ve yorumlanması konusunda tecrübe kazanırlar.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların kalite karakteristikleriİlgili Kaynaklar
2Duyusal analizin tanımı ve tarihsel gelişimiİlgili Kaynaklar
3Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panelist kontrolüİlgili Kaynaklar
4Duyusal analizde panelist seçimi, panelist eğitimi ve performans değerlendirmeİlgili Kaynaklar
5Duyusal analiz yöntemleri: Farklılık testleriİlgili Kaynaklar
6Duyusal analiz yöntemleri: Beğeni testleriİlgili Kaynaklar
7Duyusal analiz yöntemleri: Lezzet profil analiziİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Duyusal analiz yöntemleri: Doku profil analiziİlgili Kaynaklar
10Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımıİlgili Kaynaklar
11Tüketici saha testleri ve anket dizaynı İlgili Kaynaklar
12Kalite kontrol ve duyusal raf ömrü (stabilite) testleriİlgili Kaynaklar
13Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
14Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri130
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması133
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)220
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok