Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Beslenme | GDM3324 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ömer ŞİMŞEK |
Dersi Veren(ler) | Ömer ŞİMŞEK |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda kimyası, gıda teknolojileri, toplu beslenme, hijyen ve çevre sağlığı, besin öğeleri, gıdaların bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esasları ile diyet-kalori hesaplama konularının öğrenilmesi |
---|---|
Dersin İçeriği | Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları, et (kırmızı et, beyaz et), süt, su ürünleri, yumurta ve balın bileşimi, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini bilir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla bilir.
- Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sebep olacağı problemleri bilir.
- Vucüt fonksiyonları açısından beslenmenin önemini bilir.
- Özel durumlardaki (çocuk, yaşlı, sporco, hamile) beslenmeyi bilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenmenin esasları | İlgili Kaynaklar |
2 | Beslenme açısından su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde ve vitaminler | İlgili Kaynaklar |
3 | Beslenme açısından su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde ve vitaminler | İlgili Kaynaklar |
4 | Beslenme açısından su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde ve vitaminler | İlgili Kaynaklar |
5 | Metabolizma ve enerji eldesi | İlgili Kaynaklar |
6 | Metabolizma ve enerji eldesi | İlgili Kaynaklar |
7 | Besin piramidi | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Besin piramidi | İlgili Kaynaklar |
10 | Farklı gruplar için beslenme çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
11 | Farklı gruplar için beslenme çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
12 | Diyet hazırlama ve kalori hesaplama | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıda Alerjisi | İlgili Kaynaklar |
14 | Nutrigenomiks: Gıda-gen intereaksiyonu | İlgili Kaynaklar |
15 | - | |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 13 | |
Laboratuar | 0 | |
Uygulama | 0 | |
Arazi Çalışması | 0 | |
Derse Özgü Staj | 0 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 20 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 5 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|