Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
BeslenmeGDM423235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer ŞİMŞEK
Dersi Veren(ler)Ömer ŞİMŞEK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda kimyası, gıda teknolojileri, toplu beslenme, hijyen ve çevre sağlığı, besin öğeleri, gıdaların bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esasları ile diyet-kalori hesaplama konularının öğrenilmesi
Dersin İçeriğiTüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları, et (kırmızı et, beyaz et), süt, su ürünleri, yumurta ve balın bileşimi, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Baysal, A. Beslenme. 2015.
  • Katz et al. Klinik Uygulamalarda Beslenme. Çev. Kalkan ve Akman. 2017.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini bilir.
  2. Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla bilir.
  3. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sebep olacağı problemleri bilir.
  4. Vucüt fonksiyonları açısından beslenmenin önemini bilir.
  5. Özel durumlardaki (çocuk, yaşlı, sporco, hamile) beslenmeyi bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Beslenmenin esaslarıİlgili Kaynaklar
2Beslenme açısından su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde ve vitaminlerİlgili Kaynaklar
3Beslenme açısından su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde ve vitaminlerİlgili Kaynaklar
4Beslenme açısından su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral madde ve vitaminlerİlgili Kaynaklar
5Metabolizma ve enerji eldesiİlgili Kaynaklar
6Metabolizma ve enerji eldesiİlgili Kaynaklar
7Besin piramidiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Besin piramidiİlgili Kaynaklar
10Farklı gruplar için beslenme çeşitleriİlgili Kaynaklar
11Farklı gruplar için beslenme çeşitleriİlgili Kaynaklar
12Diyet hazırlama ve kalori hesaplamaİlgili Kaynaklar
13Gıda Alerjisiİlgili Kaynaklar
14Nutrigenomiks: Gıda-gen intereaksiyonuİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği35
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok