Dersin Amacı | Bu ders, Eleştirel Teoriye genel bir giriş olarak tasarlanmıştır. Eleştirel Teorinin üç kuşağının temel metinlerindeki belli başlı kavram, tema ve çözümlemeler tartışılacaktır. Ders, bu düşünce geleneğinin felsefe, sosyal ve siyasal arasında kurduğu ilişkiye özellikle dikkat kesilirken aynı zamanda yirminci yüzyıl sosyal ve siyasal düşüncesinin önemli tartışma konularından olan akıl, hakikat, özne, modernite ve postmodernite, öznelerarasılık, bilgi-çıkar-güç, kimlik/farklılık vb. konu başlıkları hakkında genel bir değerlendirme yapacaktır. |
Dersin İçeriği | Bu dersin içeriği üç kısımdan oluşur. Öncelikle Frankfurt Okulunun ilk kuşağının önemli isimlerinden Adorno, Horkheimer ve Marcuse’un geliştirdiği disiplinler ötesi sosyal ve siyasal felsefe ile başlanacaktır(I). Daha sonra modernite ve modernizm mercek altına alınacak ve özellikle kültür kuramları üzerine yoğunlaşılacaktır. Daha sonra Foucault, Baudrillard, Jameson gibi postmodernizmin önde gelen kuramcıları incelenecek ve daha sonra yeni eleştirel teorinin kapsamına giren nihilizm, distopya, metinlerarasılık ve kimlik meseleleri incelenecektir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Giriş Okumaları
Stephen Eric Bronner, Critical Theory: A Very Short Introduction, Oxford: OUP, 2011.
Martin Jay, Diyalektif İmgelem: Frankfurt Okulu ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsünün Tarihi, (Çev.) Ünsal Oskay, Belge Yayınları, 2. Baskı, 2005.
Fred Rush, Cambridge Companion to Critical Theory, Cambridge: CUP, 2004.
Gordon Finlayson, Habermas: A Very Short Introduction, Oxford: OUP, 2005.
Temel Metinler
Stephen Eric Bronner and Douglas M. Kellner (ed.), Critical Theory and Society: A Reader, Routlege, 1989.
Jürgen Habermas, Justification and Application: Remarks on Discourse Ethics, Translated by Ciaron Cronin, The MIT Press, 1994.
J. Habermas, Between Facts and Norms: Contributions to a Discourse Theory of Law and Democracy Studies in Contemporary German Social Thought, Translated by William Rehg, The MIT Press, 1996.
Axel Honneth, Disrespect: The Normative Foundations of Critical Theory, Polity Press, 2007.
Emre Bağçe (ed.), Frankfurt Okulu,Doğu-Batı Yay. 2. Baskı, İstanbul, 2006.
Max Horkheimer, Geleneksel ve Eleştirel Kuram, (çev.) Mustafa Tüzel, YKY, İstanbul, 2005.
Max Horkheimer, Theodor W. Adorno, Aydınlanmanın Diyalektiği: Felsefi Fragmanlar I-II, (Çev.) Oğuz Özügül, Kabalcı Yayınevi, 1996.
Jürgen Habermas, ‘Öteki’ Olmak ‘Öteki’yle Yaşamak: Siyaset Kuramı Yazıları, (Çev.) İlknur Aka, YKY, İstanbul, 2. Baskı, 1999.
|