Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Enzim BilimiGDM421224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüEnes DERTLİ
Dersi Veren(ler)Enes DERTLİ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıEnzimlerin yapısı, çeşitleri, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi
Dersin İçeriğiEnzimlerin kimyasal yapısı, enzim aktivitesini etkileyen faktörler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü.
  • Gıda Kimyası: M. Demirci, Namık Kemal Ü.
  • Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü.
  • Enzimoloji Ders Notları: A. Özata, Anadolu Ü.
  • Enzim Teknolojisinde Temel Konular ve Uygulamalar: MAM, Tübitak
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci enzimlerin sistematiğini, isimlendirilmesini bilir.
  2. Öğrenci enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri öğrenir.
  3. Öğrenci ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırılması hakkında bilgi sahibi olur.
  4. Öğrenci enzimlerin sınıflandırılmasını bilir.
  5. Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan enzimleri ve onların kullanım amaçlarını bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-255544
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15-----
PÇ-16-----
PÇ-17-----
PÇ-18-----
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23-----
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----
PÇ-29-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Enzim kimyası ile ilgili bilgilerİlgili Kaynaklar
2Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgilerİlgili Kaynaklar
3Enzim kinetiğiİlgili Kaynaklar
4Enzim hızına etki eden faktörlerİlgili Kaynaklar
5Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonuİlgili Kaynaklar
6Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımıİlgili Kaynaklar
7Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımıİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgilerİlgili Kaynaklar
10İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgilerİlgili Kaynaklar
11Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgilerİlgili Kaynaklar
12Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgilerİlgili Kaynaklar
13Gıda sanayiinde enzim uygulamalarıİlgili Kaynaklar
14Mikrobiyal enzim üretimiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok