Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı 2GDM411124004
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüNur ÇEBİ
Dersi Veren(ler)Nur ÇEBİ
Asistan(lar)ıDuygu ÖZMEN, Hatice BEKİROĞLU, Öznur SARIOĞLU
Dersin AmacıGıda endüstrisi için önemli olan gıda işleme ve analiz tekniklerinin öğretilmesi. Lisans öğrencilerine sektörde ve kamuda uygulanan temel gıda analizleri hakkında gerekli bilgi ve tecrübenin kazandırılması.
Dersin İçeriğiBu ders gıda işleme ve analiz tekniklerini ele alır. Bu işleme ve tekniklerin pratik uygulamalarını içerir. Bu ders sektörde ve endüstride uygulanan temel gıda analizleri hakkında teorik ve pratik uygulama çalışmalarını kapsamaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda analiz sonuçlarını yorumlamayı bilirler.
  2. Öğrenciler gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri bilir.
  3. Öğrenciler gıda analizleri için uygun metot seçmeyi öğreneceklerdir.
  4. Öğrenciler gıda işlemede karşılaşılan sorunları belirler ve uygun çözümler geliştireceklerdir.
  5. Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisini kazanacaklardır
  6. Bilişim teknolojilerini etkin şekilde kullanma becerisini kazanacaklardır.
  7. Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisini kazanacaklardır.
  8. Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney yapma ve veri toplama becerisini kazanacaklardır.
  9. Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için sonuç analiz etme ve yorumlama becerisini kazanacaklardır.
  10. Rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisini kazanacaklardır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7DÖÇ-8DÖÇ-9DÖÇ-10

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Genel Laboratuvar Kurallarıİlgili Kaynaklar
2Buğdayda Fiziksel Analizlerİlgili Kaynaklar
3C Vitamini Tayiniİlgili Kaynaklar
4Unda Kalite Analizleriİlgili Kaynaklar
5Yağlarda Peroksit-Serbest Asitlik Tayiniİlgili Kaynaklar
6Farinograf-Ekstensograf Analizleriİlgili Kaynaklar
7Oksitest Analiziİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Ekmek Üretimi ve Kalitesinin Belirlenmesiİlgili Kaynaklar
10DPPH Metodu ile Antioksidan Tayiniİlgili Kaynaklar
11Fenolik Bileşenlerin Tayiniİlgili Kaynaklar
12Ette TBA Belirlenmesiİlgili Kaynaklar
13Et ve et ürünlerinde nitrat ve nitrit tayiniİlgili Kaynaklar
14Lane-Eynon Metodu ile Şeker Analiziİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar134
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması124
Derse Özgü Staj
Ödev112
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok