Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı 1GDM3032 24004
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüNur ÇEBİ
Dersi Veren(ler)Nur ÇEBİ
Asistan(lar)ıÖznur SARIOĞLU, Duygu ÖZMEN, Hatice BEKİROĞLU
Dersin Amacı Gıda endüstrisi için önemli olan gıda işleme ve analiz tekniklerinin öğretilmesi. Lisans öğrencilerine sektörde ve kamuda uygulanan temel gıda analizleri hakkında gerekli bilgi ve tecrübenin kazandırılması.
Dersin İçeriğiGıda işleme ve analiz tekniklerinin uygulamalı olarak gösterildiği bir derstir. Bu ders gıda işleme ve analiz tekniklerini ele alır. Bu işleme ve tekniklerin pratik uygulamalarını içerir. Bu ders sektörde ve endüstride uygulanan temel gıda analizleri hakkında teorik ve pratik uygulama çalışmalarını kapsamaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Genel laboratuvar kuralları ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur
  2. Gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri uygulamasını bilir
  3. Sektörde ve kamuda önem arz eden gıda anlizleri hakkında bilgi sahibi olurlar
  4. Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisini kazanacaklardır
  5. Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisini kazanacaklardır.
  6. Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney yapma ve veri toplama becerisini kazanacaklardır.
  7. Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için sonuç analiz etme ve yorumlama becerisini kazanacaklardır.
  8. Rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisini kazanacaklardır

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Laboratuvar genel kuralları ve laboratuvar güvenliğiİlgili Kaynaklar
2Laboratuvar çalışmalarında hesaplamalar ve regresyonİlgili Kaynaklar
3Çözelti hazırlama ve kalibrasyonİlgili Kaynaklar
4Gıdalarda viskozite analiziİlgili Kaynaklar
5Protein Tayiniİlgili Kaynaklar
6Nem-Kül Tayiniİlgili Kaynaklar
7Peynir Üretimiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Ara sınavİlgili Kaynaklar
10Sütte asitlik tayiniİlgili Kaynaklar
11Yoğurtta nişasta tayiniİlgili Kaynaklar
12Proje çalışmasıİlgili Kaynaklar
13Proje çalışmasıİlgili Kaynaklar
14Proje rapor sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar00
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği810
Ödev810
Sunum/Jüri
Projeler120
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar120
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar104
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması82
Derse Özgü Staj
Ödev82
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği82
Projeler18
Sunum / Seminer13
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok