Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 1GDM3231 34300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşe KARADAĞ
Dersi Veren(ler)Ayşe KARADAĞ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu derste işlenmiş gıdalara uygulanan temizleme,derecelendirme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme gibi boyut azaltma, karıştırma, homojenizasyon, membran filtrasyon, filtrasyon ve santrifügasyon fiziksel ayırma işlemleri, çözgen ekstraksiyonu, şekil verme, kaplama, ekstrüzyon pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon işlemlerinin teori ve uygulamaları hakkında bilgi verilmektedir. Bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan ekipman hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ve öğrencilerin hangi proseslerde hangi ekipmanın kullanılabileceği bilgisine sahip olması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiGıda Proseslerinde Kullanılan Hamadde hazırlama (Temizleme, soğutma, sınıflandırma) Boyut küçültme Karıştırma (solid mixing, liquid mixing-emulsification, solid-liquid mixing-suspension) Şekil Verme (Ekstrüzyon-cooking, molding) Kaplama (Coating) Çözgen Ekstraksiyonu Fiziksel ayırma (filtrasyon, santrifügasyon) Isıl işlemler (pastörizasyon ve sterilizasyon)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2005, Gıda teknolojisi Deneği Yayınları.
  • Introduction to Food Engineering, Paul Singh
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda mühendisliğinde gerekli olan temel mühendislik konularını bilir.
  2. Öğrenci gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini bilir.
  3. Öğrenci gıda işleme proseslerinin teknik bilgisine yabancı dilde sahip olur
  4. Öğrenci farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini bilir.
  5. Öğrenci gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunlar hakkında çözüm önerisi geliştirebilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Hammadde hazırlama: Temizleme sistemleriİlgili Kaynaklar
2Hammadde hazırlama: Sınıflandırma, Soğutmaİlgili Kaynaklar
3Boyut küçültmeİlgili Kaynaklar
4Homojenizasyon-Emülsifikasyonİlgili Kaynaklar
5Karıştırmaİlgili Kaynaklar
6Şekil verme ve kaplamaİlgili Kaynaklar
7Çözgen ekstraksiyonuİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Santrifüjİlgili Kaynaklar
10Filtrasyonİlgili Kaynaklar
11Membran ayırmaİlgili Kaynaklar
12Ekstrüzyon Pişirmeİlgili Kaynaklar
13Pastörizasyonİlgili Kaynaklar
14Sterilizasyonİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği520
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması131
Derse Özgü Staj
Ödev00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği51
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok