Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Genel MikrobiyolojiGDM218135202
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer ŞİMŞEK
Dersi Veren(ler)Ömer ŞİMŞEK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgileri öğretmek ve gıda mikrobiyolojisi için alt yapı bilgisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiMikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003.,
  • Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
  • ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998
  • Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Mikroorganizmalar, mikrobiyoloji kavramlarını ve kapsamını öğrenir.
  2. Mikroorganizma makromoleküllerini, mikrobiyal hücre yapısı ve işlevini öğrenir.
  3. Microbiyal beslenme ve metabolizması ile mikrobiyal üremeyi öğrenir.
  4. Virüsler hakkında bilgi edinir.
  5. Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, çalışma prensiplerini öğrenir. Mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskopik görünteleme yöntemlerini öğrenir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji Laboratuvarda uyulması gereken kurallarİlgili Kaynaklar
2Mikrobiyal yaşama genel bakış, Laboratuvar ekipmanlarının tanıtımı İlgili Kaynaklar
3Makromoleküller Mikroskop ve mikroskopi tekniklerinin tanıtımıİlgili Kaynaklar
4Hücre yapısı ve işlevi Mikroskop kullanımı ve mikroskobik inceleme için örnek hazırlama yöntemleriİlgili Kaynaklar
5Hücre yapısı ve işlevi Basit boyama, mayaların morfolojilerini incelemeİlgili Kaynaklar
6Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Ölü/canlı maya hücresi sayımıİlgili Kaynaklar
7Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Küf incelemesi İlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Mikrobiyal üremenin kontrolü Thoma lamında sayımİlgili Kaynaklar
10Mikrobiyal üreme Gram boyamaİlgili Kaynaklar
11Virüsler ve Viroloji Hareket Testiİlgili Kaynaklar
12Mikrobiyal ekoloji Mikrobiyal kultivasyon metotlarıİlgili Kaynaklar
13Mikrobiyal evrim ve sistematik Metilen mavisiindirgeme testiİlgili Kaynaklar
14Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar2020
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev00
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar132
Uygulama00
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev12
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer15
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok