Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Katkı Maddeleri ve Analiz YöntemleriKIM440134300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüMahmure ÜSTÜN ÖZGÜR
Dersi Veren(ler)Mahmure ÜSTÜN ÖZGÜR
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak.
Dersin İçeriğiGıda katkı maddelerinin tanımı Kullanım amaçları Etki mekanizmaları Gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, Sınıflandırılmaları,E-kodları Antioksidanlar Asit düzenleyiciler Emülgatörler Gamlar Koruyucular Renklendiriciler Tatlandırıcılar Şelat ajanları Lezzet vericiler…vs) Gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü .
  • Gıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
  • Öğretim üyesinin ders notlarından hazırlayacağı kitapçık ve sunumlar.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları , yasal düzenlemeleri ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konularını öğrenecektir.
  2. Öğrenciler TSE'de gıda katkı analizleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  3. Öğrenciler gıda katkı maddelerinin E-kodları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonlarıÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
2Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmelerÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
3Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleriÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
4Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, AntioksidanlarÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
5Asitliği düzenleyiciler, EmülgatörlerÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
6Gamlar, KoruyucularÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
7Lezzet arttırıcılar, Tat vericilerÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
8Ara Sınav 1
9Un işleme ajanlari
10TatlandırıcılarÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
11Şelat ajanlarıÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
12Topaklanmayı önleyicilerÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
13Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericilerÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
14Sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlarÖğretim üyesinin ders notları ve sunumları
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım1310
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri110
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer120
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok