Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Besinler ve Sağlıklı Beslenme | FBO2170 | 2 | 4 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Fen Bilgisi Eğitimi |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Gülhan BAKIRDERE |
Dersi Veren(ler) | Gülhan BAKIRDERE |
Asistan(lar)ı | Gülbin Özkan |
Dersin Amacı | Bu dersin genel amacı gıdalar, gıdaların içeriğini ve gıda güvenliğini öğretmektir |
---|---|
Dersin İçeriği | Beslenme durumu ve önemi/ Nutritional status and importance, Metabolizma, gıdaların sindirimi, emilmesi ve kullanımı/ Metabolism, food digestion, absorption and utilization, İnsan vücudunun yapısı ve bileşimi, hücre biyolojisi/ Structure and composition of the human body, cell biology, Beslenme açısından enerji ve günlük enerji tüketimi/ Nutrition for the energy and daily energy consumption, Karbonhidratlar, insanlarda karbonhidrat metabolizmasının önemi |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıdalar hakkında bilgi kazanır.
- Gıda içerikleri hakkında bilgi kazanır.
- Gıda güvenliği hakkında bilgi kazanır.
- Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler hakkında bilgi kazanır.
- Diğer gıda bileşenleri hakkında bilgi kazanır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme durumu ve önemi | İlgili Kaynaklar |
2 | Metabolizma, gıdaların sindirimi, emilmesi ve kullanımı | İlgili Kaynaklar |
3 | İnsan vücudunun yapısı ve bileşimi, hücre biyolojisi | İlgili Kaynaklar |
4 | Beslenme açısından enerji ve günlük enerji tüketimi | İlgili Kaynaklar |
5 | Karbonhidratlar, insanlarda karbonhidrat metabolizmasının önemi | İlgili Kaynaklar |
6 | Proteinler, insanlarda protein metabolizması ve önemi | İlgili Kaynaklar |
7 | Yağlar, İnsanlarda yağ metabolizması ve önemi | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Vitaminler, mineraller ve sınıflandırılması | İlgili Kaynaklar |
10 | Su, suyun önemi, metabolizması | İlgili Kaynaklar |
11 | Besleyici olmayan maddeler | İlgili Kaynaklar |
12 | Besleyici olmayan maddeler | İlgili Kaynaklar |
13 | II. Arasınav/Sunumlar | İlgili Kaynaklar |
14 | Sunumlar | İlgili Kaynaklar |
15 | Genel tekrar | İlgili Kaynaklar |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 2 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 5 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 3 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 4 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|