Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Besinler ve Sağlıklı Beslenme FBO217024200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimFen Bilgisi Eğitimi
Dersin KoordinatörüGülhan BAKIRDERE
Dersi Veren(ler)Gülhan BAKIRDERE
Asistan(lar)ıGülbin Özkan
Dersin AmacıBu dersin genel amacı gıdalar, gıdaların içeriğini ve gıda güvenliğini öğretmektir
Dersin İçeriğiBeslenme durumu ve önemi/ Nutritional status and importance, Metabolizma, gıdaların sindirimi, emilmesi ve kullanımı/ Metabolism, food digestion, absorption and utilization, İnsan vücudunun yapısı ve bileşimi, hücre biyolojisi/ Structure and composition of the human body, cell biology, Beslenme açısından enerji ve günlük enerji tüketimi/ Nutrition for the energy and daily energy consumption, Karbonhidratlar, insanlarda karbonhidrat metabolizmasının önemi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Demirci M. 2003 BESLENME Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Rebel Yayıncılık İstanbul Baysal A. 1993 Genel Beslenme, Hatipoğlu Yayınları Ankara Saldamlı, İ. (2007) Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıdalar hakkında bilgi kazanır.
  2. Gıda içerikleri hakkında bilgi kazanır.
  3. Gıda güvenliği hakkında bilgi kazanır.
  4. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler hakkında bilgi kazanır.
  5. Diğer gıda bileşenleri hakkında bilgi kazanır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Beslenme durumu ve önemiİlgili Kaynaklar
2Metabolizma, gıdaların sindirimi, emilmesi ve kullanımıİlgili Kaynaklar
3İnsan vücudunun yapısı ve bileşimi, hücre biyolojisiİlgili Kaynaklar
4Beslenme açısından enerji ve günlük enerji tüketimiİlgili Kaynaklar
5Karbonhidratlar, insanlarda karbonhidrat metabolizmasının önemiİlgili Kaynaklar
6Proteinler, insanlarda protein metabolizması ve önemiİlgili Kaynaklar
7Yağlar, İnsanlarda yağ metabolizması ve önemiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Vitaminler, mineraller ve sınıflandırılmasıİlgili Kaynaklar
10Su, suyun önemi, metabolizmasıİlgili Kaynaklar
11Besleyici olmayan maddelerİlgili Kaynaklar
12Besleyici olmayan maddelerİlgili Kaynaklar
13II. Arasınav/Sunumlarİlgili Kaynaklar
14Sunumlarİlgili Kaynaklar
15Genel tekrarİlgili Kaynaklar
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri110
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar240
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması165
Derse Özgü Staj
Ödev13
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer14
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)26
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok