Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Yemek ve KültürTDE522937.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Türk Dili ve Edebiyatı ABD Türk Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimTürk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Dersin KoordinatörüAynur Koçak
Dersi Veren(ler)Aynur Koçak, Meriç Harmancı, Fatma Zehra Uğurcan
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu derste Antik Çağ’dan günümüze yemek kültürünün, yeme-içmenin tarihsel sürecinin, bu kültürün anlatılara yansımasının ele alınması ve ritüellerde yeme-içmenin önemi, anlamı ve biçimlerinin yorumlanması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBeslenme, insanların temel gereksinimlerinden bir tanesidir. Tarih öncesi çağlardan günümüze insanlar beslenme ihtiyaçlarını birçok farklı yoldan karşılamıştır. Bunların neticesinde büyük bir yeme-içme kültürü meydana gelmiştir. Yemek ve mutfak kültürü, yiyecek ve içeceklerin hazırlanılmasında kullanılan araç ve gereçleri, yemek pişirme sanatının püf noktalarını, yemek törenlerini içine alan büyük bir kültürel alanı karşılamaktadır. Bu derste insanoğlunun yemek ile ilişkisi, yeme-içme kültürünün tarihsel değişimi tartışılacaktır. Yemek kültürünün toplumsal boyutları vurgulanacak, yeme-içmenin anlatılardaki ve ritüellerdeki yansımaları incelenecektir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Claude- Levi-Strauss. The Raw and Cooked: Mythologiques, Volume 1. USA: University of Chicago Press, 1983.
  • Mentinis, Mihalis. Yemeğin Psikopolitikası. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2021.
  • Beşirli, Hayati. Yemek Sosyolojisi. Ankara, Phoenix Yayınları, 2021.
  • Anthelme Brillat, Jean; Savarin. Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler. Oğlak Yayıncılık, 2020.
  • Goody, J. Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması. Çev. Müge Günay Güran. İstanbul: Pihan Yayıncılık, 2013.
  • Ünsal, Artun. İktidarların Sofrası. İstanbul: Everest Yayınları, 2020.
  • Serçeoğlu, Neslihan. Yemek, Kültür ve Toplum. Ankara: Nobel Yayınları, 2022.
  • Ichijo, A. ve Ranta, R. Yemek ve Ulusal Kimlik: Gündelik Yaşamdan Küresel Siyasete.Çev. Emrullah Ataseven. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2018.
  • Gündüz, İmran. Yemek Miras Reklam. Çanakkale: Paradigma, 2022.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Kültür ve beslenme ilişkisine dair bilgi sahibi olur.
  2. Yemek kültürünün tarihi sürecini bilir.
  3. Yemek kültürünün izlerini anlatı dünyasında gözlemleyebilir.
  4. Geçiş dönemlerinde yemeğin önemi üzerine yorum yapma becerisi elde eder.
  5. Antik Çağ’dan modern dünyaya yeme-içme kültürünün kodlarını bütünlüklü olarak görür, anlar ve yorumlar.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1İhtiyaçtan Kültüre BeslenmeKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
2Beslenme ve Mutfak Kültürünün Tarihsel GelişimiKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
3İnsanlığın Yeme TarihiKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
4Besin ve Toplumsal YapıKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
5Yaratılış Hikâyelerinde BesinKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
6Yaratılış Hikâyelerinde BesinKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
7Mit Dünyasında Yeme-İçmeKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
8Ara Sınav 1
9Antik Dünyada İlk İçeceklerKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
10Etiyolojik Anlatılarda Yiyecek ve İçecekKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
11Ritüellerde Yeme-İçme KültürüKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
12Yemek TabusuKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
13Dünyada Geçiş Dönemleri Yeme-İçme KültürüKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
14Günümüzde Modern Yemek RitüelleriKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
15Günümüzde Modern Yemek RitüelleriKonuyla İlgili Kaynakların Araştırılması
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması139
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok