Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Yemek ve Kültür | TDE5229 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Türk Dili ve Edebiyatı ABD Türk Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Aynur Koçak |
Dersi Veren(ler) | Aynur Koçak, Meriç Harmancı, Fatma Zehra Uğurcan |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu derste Antik Çağ’dan günümüze yemek kültürünün, yeme-içmenin tarihsel sürecinin, bu kültürün anlatılara yansımasının ele alınması ve ritüellerde yeme-içmenin önemi, anlamı ve biçimlerinin yorumlanması amaçlanmaktadır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Beslenme, insanların temel gereksinimlerinden bir tanesidir. Tarih öncesi çağlardan günümüze insanlar beslenme ihtiyaçlarını birçok farklı yoldan karşılamıştır. Bunların neticesinde büyük bir yeme-içme kültürü meydana gelmiştir. Yemek ve mutfak kültürü, yiyecek ve içeceklerin hazırlanılmasında kullanılan araç ve gereçleri, yemek pişirme sanatının püf noktalarını, yemek törenlerini içine alan büyük bir kültürel alanı karşılamaktadır. Bu derste insanoğlunun yemek ile ilişkisi, yeme-içme kültürünün tarihsel değişimi tartışılacaktır. Yemek kültürünün toplumsal boyutları vurgulanacak, yeme-içmenin anlatılardaki ve ritüellerdeki yansımaları incelenecektir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Kültür ve beslenme ilişkisine dair bilgi sahibi olur.
- Yemek kültürünün tarihi sürecini bilir.
- Yemek kültürünün izlerini anlatı dünyasında gözlemleyebilir.
- Geçiş dönemlerinde yemeğin önemi üzerine yorum yapma becerisi elde eder.
- Antik Çağ’dan modern dünyaya yeme-içme kültürünün kodlarını bütünlüklü olarak görür, anlar ve yorumlar.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İhtiyaçtan Kültüre Beslenme | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
2 | Beslenme ve Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimi | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
3 | İnsanlığın Yeme Tarihi | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
4 | Besin ve Toplumsal Yapı | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
5 | Yaratılış Hikâyelerinde Besin | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
6 | Yaratılış Hikâyelerinde Besin | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
7 | Mit Dünyasında Yeme-İçme | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Antik Dünyada İlk İçecekler | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
10 | Etiyolojik Anlatılarda Yiyecek ve İçecek | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
11 | Ritüellerde Yeme-İçme Kültürü | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
12 | Yemek Tabusu | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
13 | Dünyada Geçiş Dönemleri Yeme-İçme Kültürü | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
14 | Günümüzde Modern Yemek Ritüelleri | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
15 | Günümüzde Modern Yemek Ritüelleri | Konuyla İlgili Kaynakların Araştırılması |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 9 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 20 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|