Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda İşleme Teknolojileri | MAK5213 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Makine Mühendisliği ABD Isı Proses Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Makine Mühendisliği ABD Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Makine Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Deniz ULUSARSLAN |
Dersi Veren(ler) | Deniz ULUSARSLAN |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıdaların yapısı, gıda işleme teknolojileri ve prosesleri hakkında öğrenciyi bilgilendirmek |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıdaların temel özellikleri ve mikrobiyolojisi, Gıda işlemede reolojik özellikler, Gıdaların muhafaza yöntemleri, Dondurarak muhafaza, Konserve üretim teknolojisi, Isıl işlemler, Kurutma teknolojisi, Çeşitli gıdaların üretim teknolojileri, Hammadde hazırlama prosesleri , Sınıflama,ayırma ve karıştırma prosesleri , Ambalajlama teknikleri , Sistem temizliği ,Fabrika kuruluş prosesi |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | |
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, gıda işleme teknolojisi ile ilgili terim ve kavramlarını öğrenecekler
- Öğrenciler, gıdaların reolojik özellikleri hakkında bilgi edinecekler
- Öğrenciler, gıdaya göre muhafaza yöntemini seçme ve uygulama becerisi kazanacaklar
- Öğrenciler, sanayide kullanılan gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olup, makine ve ekipmanları tanıyacaklar.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | |
PÇ-1 | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıdaların temel özellikleri ve mikrobiyolojisi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
2 | Gıda işlemede reolojik özelliklerin önemi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
3 | Gıdaların muhafaza yöntemleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
4 | Dondurarak muhafaza | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
5 | Konserve üretim teknolojisi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
6 | Isıl işlemler | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
7 | Kurutma teknolojisi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Çeşitli gıdaların üretim teknolojileri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
10 | Hammadde hazırlama prosesleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
11 | Sınıflama,ayırma ve karıştırma prosesleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
12 | Ara Sınav 2 | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
13 | Ambalajlama teknikleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
14 | Sistem temizliği | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
15 | Fabrika kuruluş prosesi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 10 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|