Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
İnşaat Projelerinde Yapı Bilgi ModellemesiINS383234300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ İnşaat Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik Birimİnşaat Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüŞenay Atabay
Dersi Veren(ler)Şenay Atabay
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere, inşaat projelerinin planlama ve yapım aşamalarında Yapı Bilgi Modellemesi’nin (YBM) kullanımı hakkında bilgi vermek ve Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir program aracılığıyla, yapı projelerini iki boyutlu çizebilme ve üç boyutlu modelleme yeteneği kazandırmak.
Dersin İçeriğiYapı Bilgi Modellemesi'nin (YBM) tanımı, amacı, Proje planlama ve yapım aşamalarında Yapı Bilgi Modellemesi'nin kullanımı, Yapı Bilgi Modellemesi’nde 3D, 4D, 5D, 6D ve 7D kavramları. Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bilgisayar programları, Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir programının tanıtımı ve ara yüzü, Komutlara erişim, Proje, dosya oluşturulması ve kullanılması, Temel modüller: Çizim komutları, Nesne düzeltme ve değiştirme komutları, Nokta yakalama ve görüntü kontrol komutları, Eleman modifikasyonu, Katman oluşturulması ve kullanımı, Kütüphane oluşturulması ve kullanımı, Tarama, Eleman biçim özelliklerinin kullanımı, Yazı, Ölçülendirme ayarları ve ölçülendirmenin yapılması, Farklı türde dosya alınması ve transferi, Mimari Modül: Yapı strüktürü oluşturma, duvar, kolon, kiriş, döşeme, çatı, merdiven, temel, kapı, pencere, baca, gibi yapı elemanlarının üç boyutlu akıllı modellenmesi, Hakimiyet değerlerinin, işçiliklerin, malzemelerin ve yüzeylerin tanımlanması, Üç boyutlu modelden plan, görünüş ve kesitlerin çıkarılması ve ölçülendirilmesi, Metraj listelerinin hazırlanması, Üç boyutlu katı modelleme, Pafta oluşturulması ve çıktı alma.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Dr. Öğr. Üyesi Şenay ATABAY tarafından hazırlanan ders notları
  • FGA Mimarlık AllplanBim Eğitim Notları
  • Aluplan firması tarafından hazırlanan eğitim videoları
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, Yapı Bilgi Modellemesi‘nin (YBM) inşaat projelerinde kullanımı ile ilgili genel bilgilere sahip olurlar.
  2. Öğrenciler, Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir bilgisayar programı ile bilgisayar ortamında iki boyutlu proje çizer ve ölçülendirirler.
  3. Öğrenciler, Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir bilgisayar programı ile bilgisayar ortamında yapıların üç boyutlu akıllı mimari modellemesini yaparlar.
  4. Öğrenciler, Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir bilgisayar programı ile üç boyutlu modellenen mimari projelerin plan ve kesitlerini iki ve üç boyutlu olarak alırlar.
  5. Öğrenciler, Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir bilgisayar programı ile üç boyutlu modellenen mimari projelerin bütün cephelerini iki ve üç boyutlu olarak oluşturur ve ölçülendirmesini yaparlar.
  6. Öğrenciler, Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir bilgisayar programı ile projede yer alan bütün mimari elemanların ve işçiliklerin metraj listelerini oluştururlar.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Yapı Bilgi Modellemesi'nin (YBM) tanımı, amacı, Proje planlama ve yapım aşamalarında Yapı Bilgi Modellemesi'nin kullanımı, 3D, 4D, 5D, 6D ve 7D kavramları. Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bilgisayar programları.
2Yapı Bilgi Modelleme tabanlı bir programının tanıtımı ve arayüzü, Komutlara erişim, Dosya kavramı ve dosyaların kullanılması, Nokta yakalama ve görüntü kontrol komutları.
3Temel modüller: Çizim komutları.
4Nesne düzeltme ve değiştirme komutları.
5Eleman modifikasyonu, Kütüphane oluşturulması ve kullanımı, Katman oluşturulması ve kullanımı, Eleman biçim özelliklerinin kullanımı.
6Tarama yapılması, Desen oluşturulması, Yazı, Ölçülendirme ayarları ve ölçülendirmenin yapılması.
7 Uygulama 1: Bir Mühendislik yapısının iki boyutlu çizimi ve ölçülendirilmesi.
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Uygulama 2: Dönem sonuna kadar işlenecek konular örnek bir proje üzerinden anlatılacaktır; Bina strüktürünün oluşturulması, Aks ızgarasının oluşturulması, Mimari Modül; Duvar özelliklerinin ayarlanması ve duvar modellenmesi, hakimiyet değerlerinin, işçiliklerin, malzemelerin ve yüzeylerin tanımlanması. Ödev 1: Genel özellikleri tanımlanan bir yapının üç boyutlu tasarlanması ve modellenmesi (Ödev her öğrenciye bireysel olarak verilecektir).
10Mimari Modül; Kolon, kiriş ayarlarının yapılması, kolon ve kirişlerin modellenmesi.
11Mimari Modül; Döşeme özelliklerinin ayarlanması ve döşeme modellenmesi, Döşemede boşluklar açılması, Pencere ve kapı boşluklarının oluşturulması, Akıllı kapı ve pencere tasarlanması ve yerleştirilmesi, Denizlik tasarlanması ve yerleştirilmesi, Baca modellenmesi.
12Mimari Modül; Merdiven ve korkuluk tasarlanması ve yerleştirilmesi, İnce yapı ayarlarının yapılması ve yapıya uygulanması, Temelin tasarlanması ve modellenmesi, Yapının üç boyutlu tefrişinin yapılması.
13Mimari Modül; Çatı konturu ve çatı kaplaması oluşturulması, çatıda akıllı pencere açılması, Yapı elemanlarının ve işçiliklerin metraj listelerinin çeşitli yöntemlerle hazırlanması (5D).
14Kesit çizgilerinin çizilmesi, Üç boyutlu modelden plan, kesit ve cephelerin oluşturularak ölçülendirilmesi, Pafta oluşturulması, Kalem ayarları ve çıktı alınması. Dönem içerisinde bireysel olarak verilen ödevlerin toplanması.
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev16
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)14
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)14
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok