Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - AVCI, Ayşegül vd. (Haz.), Yemekte Tarih Var: Yemek Kültürü ve Tarihçiliği, Tarih Vakfı Yay., İstanbul, 2013.
- BEARDSWORTH-KEIL, Yemek Sosyolojisi, Phoenix Yay., İstanbul, 2012.
- BENDINER, Kenneth, Food in Painting: From the Renaissance to the Present, Reaktion Books, London, 2004.
- BLOCH-NANO, Evelyne, Sebzelerin Efsanevi Tarihi, Ruhun Gıdası Kitaplar, İstanbul, 2015.
- BOBER, Phyllis Pray, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü: Sanat, Kültür ve Mutfak, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2003.
- BOUDAN, Chiristian, Mutfak Savaşı, Ayrıntı Yayınları, Istanbul, 2006.
- BOURDIEU, Pierre, Ayrım : Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Heretik Yay., İstanbul, 2015.
- BOYNUDELIK İREN, Zerrin-BOYNUDELİK, Mahmut, Zeytinin Renkleri: Sanat Tarihinde Zeytin İmgesi, Umur Yayınları, İstanbul, 2011.
- BOYNUDELİK İREN, Zerrin-ÖNEL KURT Emine, “Günlük Hayat Resimlerinde Yeme İçme: Mutfak Sahneleri, Yemek Hazırlıkları”, Toplumsal Tarih, S. 256, Nisan 2015, s.92-95.
- BOYNUDELİK İREN, Zerrin-ÖNEL KURT Emine, “Günlük Hayat Resimlerinde Yeme İçme: Öğünler”, Toplumsal Tarih, S. 256, Mayıs 2015, s.92-94.
- BOYNUDELİK İREN, Zerrin, Bu Resim Ne Anlatıyor? İkonografi, İstanbul Bilgi Üni. Yay., İstanbul, 2015.
- BOYNUDELİK İREN, Zerrin, Bu Resim Ne Anlatıyor? Mitoloji, İstanbul Bilgi Üni. Yay., İstanbul, 2017.
- BRECKETT, Wendy, The Story of Painting, A Dorling Kindersley Book, New York, 2000.
- BURKE, Peter, Tarihin Görgü Tanıkları, Afişten Heykele, Minyatürden Fotoğrafa, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2003.
- BURKE, Peter., Bilginin Toplumsal Tarihi : Gutenberg'den Diderot'ya, (Çev: Mete Tunçay) Tarih Vakfı, Yurt Yayınları, İstanbul, 2001
- DALBY, Andrew, Bizans’ın Damak Tadı, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2004.
- DAVE, DeWitt, Leonardo da Vinci’nin Sofrası, İtalyan Mutfağı’nın Gizli Tarihi, Oğlak Yayınları, Istanbul, 2012.
- FREEDMAN, Paul (Haz.), Yemek: Damak Tadının Tarihi, Oğlak Yayınları, İstanbul, 2008.
- GOODY, Jack, Yemek, Mutfak, Sınıf, Pinhan Yayınları, İstanbul, 2013.
- HAGEN, Rose-Marie - Rainer, What Great Painting Says?, Vol.I, II, III, Taschen, Cologne, 1996.
- IŞIN, Priscilla Mary, Gülbeşeker, YKY, İstanbul, 2008.
- KARAOSMANOĞLU, N. Defne, Yemekle Devriâlem: Küreselleşme, Kimlik, Teknoloji, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2017.
- KRONDL, Michael, Lezzet Fetihleri, Ruhun Gıdası Kitaplar, İstanbul, 2014.
- LEPPERT, Richard, Sanatta Anlamın Görüntüsü İmgelerin Toplumsal İşlevi, (Çev. İsmail Türkmen) Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2002
- MALAGUZZI, Silvia, Food and Feasting in Art, Getty Publications, Los Angeles, 2008.
- MEAGHER, Jennifer, "Food and Drink in European Painting, 1400–1800". In Heilbronn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. http://www.metmuseum.org/toah/hd/food/hd_food.htm (May 2009)
- NATTER, Bert, The Rijkmuseum Cook Book, Thoas Rap, 2004.
- ONARAN, Burak, Mutfaktarih: Yemeğin Politik Serüvenleri, İletişim Yayınları, İstanbul, 2015.
- PITTE, Jean-Robert, Şarap ve Din, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2006.
- REBORA, Giovanni, Çatal Kültürü: Avrupa Mutfağının Kısa Tarihi, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2003
- RILEY, Gillian, A Feast for The Eyes, National Gallery London Publications, 1998.
- SHINER, Larry, Sanatın İcadı: Bir Kültür Tarihi, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2004.
- SINGER, Amy (Ed.), Haydi Sofraya: Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2015
- SPANG, Rebecca, L., Restoranın İcadı, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara, 2007.
- STANDAGE, Tom, Altı Bardakta Dünya Tarihi, Kırmızı Kedi Yayınları, İstanbul, 2015.
- STANDAGE, Tom, İnsanlığın Yeme Tarihi, Maya Kitap Istanbul, 2016.
- TEZ, Zeki, Lezzetin Tarihi, Hayykitap, İstanbul, 2012.
- UHRİ, Ahmet, Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri : Arkeolojik, Arkeometrik, Dilsel, Tarihsel ve Etnolojik Veriler, Ege Yayınları, İstanbul, 2017.
- UHRİ, Ahmet, Boğaz Derdi: Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi, Ege Yayınları, İstanbul, 2011.
- WILD, Antony, Kahve: Bir Acı Tarih, MB Yayınevi, İstanbul, 2007.
- WILSON Bee, Consider the Fork: A History of How We Cook and Eat, Basic Books, 2012.
- YAŞAR Ahmet (Der.), Osmanlı Kahvehaneleri, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2009.
- YENAL, N. Zafer, “Bir Araştırma Alanı Olarak Yeme-İçmenin Tarihi ve Sosyolojisi”, Toplum ve Bilim, S.71 Kış 1996, s. 195-227.
- YERASİMOS, Marianna, 500 Yıllık, Osmanlı Mutfağı, Boyut Yay., İstanbul, 2005.
- YERASİMOS; Marianna, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2014
- https://www.metmuseum.org/art/metpublications/Dutch_Paintings_in_The_Metropolitan_Museum_of_Art_2_vols_
|