Dersin Amacı | Bu Dersin Amacı; Okul Öncesi, İlk Ve Orta Öğretim Okullarındaki Eğitsel, Mesleki, Kişisel Rehberlik Etkinliklerinin İncelenmesi, Test Ve Test Dışı Tekniklerin Uygulanması Ve Yorumlanması, Çeşitli Konularda Grup Rehberliği Programlarının Geliştirilerek Uygulanmasıdır. |
Dersin İçeriği | Okul Öncesi, İlk Ve Orta Öğretim Okullarındaki Eğitsel, Mesleki, Kişisel Rehberlik Etkinliklerinin İncelenmesi, Test Ve Test Dışı Tekniklerin Uygulanması Ve Yorumlanması, Çeşitli Konularda Grup Rehberliği Programlarının Geliştirilerek Uygulanması |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - 1)Ragıp Özyürek (2012).Okullarda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları. Ankara: Pegem 2)Samuel T.Gladding (2013). Psikolojik danışma, kapsamlı bir meslek (Çev Ed:N. Voltan-Acar). Ankara: Nobel Yayın. 3) Deneysel Olarak Sınanmış Grupla Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programları 1,2,3,4,5 (Ed: Serkan Erkan ve Alim Kaya). Ankara:Pegem Yayıncılık. 4)Eroğlu, Ç. Y. (2003). Sınıfta Rehberlik Etkinlikleri, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. • 5) Yüksel-Şahin, Fulya (2019). Psikolojik Danışmanlar İçin El Kitabı (Genişletilmiş 3. Baskı). Ankara: Nobel Yayın. 6) M. Engin Deniz ve Atılgan Erözkan (2012) Psikolojik Danışma Ve Rehberlik. Ankara: Maya Akademi. 7)Gürhan Can (Editör). (2004) Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Hizmetleri. Ankara: Pegem 8)Rengin Akboy ve Ebru İkiz (2007). Psikolojik Danışma ve Rehberlikte Çağdaş Bir Anlayış. Ankara: Nobel Yayın. 9)Binnur Yeşilyaprak (2001). Eğitimde Rehberlik Hizmetleri. Ankara: Nobel Yayın 10)Alim Kaya (Editör) (2004). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Ankara: Anı Yayıncılık. 11) Mehmet Güven (Editör). (2008). Psikolojik Danışma Ve Rehberlik. Ankara: Anı Yayıncılık. 12)PDR Alanında Çalışanlar İçin Etik Kurallar (2000). Ankara: Türk PDR Derneği. 13) İ. Ethem Özgüven (2007). Bireyi Tanıma Teknikleri. Ankara: PDREM Yayınları. 14)İ. Ethem Özgüven (1994) Psikolojik Testler. Ankara: PDREM Yayınları. 15)Hackney, H.,Cormier, S. (2008). Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri: Psikolojik Yardım Süreci El Kitabı (Çev: T.Ergene, S. Aydemir Sevim ). Ankara: Mentis Yayıcılık. 16)Corey,G.( 2008). Psikolojik Danışma, Psikoterpi Kuram ve Uygulamaları. (Çev: Tuncay Ergene). Ankara: Mentis Yayıncılık.
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Bu ders, aşağıda yer alan Mesleki Yeterlilik Kurumu “Psikolojik Danışman” ve “Okul Psikolojik Danışmanı” yeterlikleri ile doğrudan ilişkilidir:
1.Güvenli Çalışma Yöntemlerini Uygulamak
2.Acil Durum Planlarını Uygulamak
3.İş Planlaması Yapmak
4.Çalışma Ortamı Ve Materyalleri Düzenlemek
5.İş Kayıtlarını Tutmak
6.Kurumsal Ve Kişisel Bilgilerin Gizliğini Ve Güvenliğini Sağlamak
7.Öğrencilerin Akademik, Kariyer Ve Kişisel-Sosyal Gereksinimlerini Belirlemek
8.Kritik Yaşam Olayları Yaşayan Öğrencilere Yardım Etmek
9.Yaşam Olayları Yaşandığında Okul Ve Topluma Yönelik Olarak Alanında Liderlik Yapmak
10.Konsültasyon/Müşavirlik Yapmak
11.İlgililerle İşbirliği Yapmak
12.Okul Psikolojik Danışmanlığı Programını Düzeltmek
13.Bireyle Psikolojik Danışma Yapmak
14.Grupla Psikolojik Danışma Yapmak
15.Uygun Hizmete Ve/Veya Uzmana Yönlendirmek
16.İzleme Çalışmaları Yapmak
17.Verdiği Hizmetleri İzlemek
18.Meslektaşlarının Mesleki Gelişimine Ve Paydaşların Gelişimine Destek Vermek
Öğretim Yöntem ve Teknikleri: Dersin öğretiminde anlatım, tartışma, soru-cevap, örnek olay incelemesi yöntem ve teknikleri uygulanmaktadır.
Ölçme ve değerlendirme: Dersin ölçme ve değerlendirilmesinde, dönem boyunca geliştirilen rehberlik programları, uygulanan rehberlik etkinlikleri ve yapılan gözlemler dikkate alınmaktadır.
|