| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda İşleme Teknolojileri | MAK5213 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Makine Mühendisliği ABD Isı Proses Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Makine Mühendisliği ABD Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Makine Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Deniz ULUSARSLAN |
| Dersi Veren(ler) | Deniz ULUSARSLAN |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıdaların yapısı, gıda işleme teknolojileri ve prosesleri hakkında öğrenciyi bilgilendirmek |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıdaların temel özellikleri ve mikrobiyolojisi, Gıda işlemede reolojik özellikler, Gıdaların muhafaza yöntemleri, Dondurarak muhafaza, Konserve üretim teknolojisi, Isıl işlemler, Kurutma teknolojisi, Çeşitli gıdaların üretim teknolojileri, Hammadde hazırlama prosesleri , Sınıflama,ayırma ve karıştırma prosesleri , Ambalajlama teknikleri , Sistem temizliği ,Fabrika kuruluş prosesi |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | |
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, gıda işleme teknolojisi ile ilgili terim ve kavramlarını öğrenecekler
- Öğrenciler, gıdaların reolojik özellikleri hakkında bilgi edinecekler
- Öğrenciler, gıdaya göre muhafaza yöntemini seçme ve uygulama becerisi kazanacaklar
- Öğrenciler, sanayide kullanılan gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olup, makine ve ekipmanları tanıyacaklar.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Gıdaların temel özellikleri ve mikrobiyolojisi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 2 | Gıda işlemede reolojik özelliklerin önemi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 3 | Gıdaların muhafaza yöntemleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 4 | Dondurarak muhafaza | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 5 | Konserve üretim teknolojisi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 6 | Isıl işlemler | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 7 | Kurutma teknolojisi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Çeşitli gıdaların üretim teknolojileri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 10 | Hammadde hazırlama prosesleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 11 | Sınıflama,ayırma ve karıştırma prosesleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 12 | Ara Sınav 2 | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 13 | Ambalajlama teknikleri | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 14 | Sistem temizliği | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 15 | Fabrika kuruluş prosesi | Ders ile ilgili literatür araştırması yapılacak |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 20 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 10 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 10 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|