Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizinde Moleküler TekniklerGDM510837.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Biyoteknoloji ABD Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer ŞİMŞEK
Dersi Veren(ler)Ömer ŞİMŞEK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, gıda kaynaklı patojen ve teknolojik özelliklere sahip mikroorganizmaların tanımlama ve karakterizasyonunda kullanılan yeni moleküler tekniklerin kazandırılmasıdır. Farklı moleküler teknikler hakkında bilgi kazanımı ve komplex sorulara cevap verme özelliklerinin kazandırılması.
Dersin İçeriğiGenetik materyallerin moleküler yapıları, transkripsiyon,
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • BROCK MİKROORGANİZMALARIN BİYOLOJİSİ, Palme yayınları
  • Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: 48, (2010), 6.Baskı
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Moleküler Tekniklerin gıdalarda kullanım alanlarını öğrenir
  2. Moleküler teknikleri öğrenir
  3. Moleküler tekniklerin mekanizmalarını öğrenir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3
PÇ-1---
PÇ-2---
PÇ-3---
PÇ-4---
PÇ-5---
PÇ-6---
PÇ-7---
PÇ-8---
PÇ-9---
PÇ-10---
PÇ-11---
PÇ-12---

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda Analizinde Moleküler Tekniklere Girişİlgili Kaynaklar
2Central Dogmaİlgili Kaynaklar
3PZR, teori ve pratik uygulamalarıİlgili Kaynaklar
4Kuantitatif PCR, Gerçek zamanlı PCR, Molecular beacon, RT-PCRİlgili Kaynaklar
5PZR çeşitleri ve uygulamalarıİlgili Kaynaklar
6DNA sekanslama ve sekans analizleri (Biyoinfomation)İlgili Kaynaklar
7PFGE, DGGE, AFLP-PCRİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9ara sınavİlgili Kaynaklar
10Gen klonlamasına girişİlgili Kaynaklar
11Proteomike girişİlgili Kaynaklar
12Laboruvatuar Uygulamalarİlgili Kaynaklar
13Öğrenci Sunumlarıİlgili Kaynaklar
14Öğrenci Sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Süperkritik Akışkan Kromatografisi (SAK).İnce Tabaka Kromatografisi (ITK): çeşitleri, ITK nin gıda analizlerinde kullanılması.Kağıt Kromatografisi (PK): çeşitleri, kağıt kromatografisi ile gıda analizleri.İlgili Kaynaklar
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği10
Ödev210
Sunum/Jüri125
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar125
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev11
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler
Sunum / Seminer120
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok