Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Endüstriyel BiyoteknolojiKIM457235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı (%30 İngilizce)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşegül PEKSEL
Dersi Veren(ler)Ayşegül PEKSEL
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencilerin endüstriyel biyoteknolojide kullanılan mikroorganizmalarla üretim ve araştırma yapabilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiEndüstriyel biyoteknolojiye giriş: çalışma ve uygulama alanları; mikroorganizmaların sınıflandırılması; endüstriyel mikroorganizmalar; mikrobiyal hücre yapısı ve fonksiyonu; mikrobiyal gelişim ve beslenme; mikrobiyal büyüme kinetiği; mikroorganizmalarda metabolizma; sterilizasyon kullanım alanları; fermantasyon biyoteknolojisi; biyoreaktörler; mikroorganizmaların yaptığı fermantasyonlar; primer ve sekonder metabolit oluşumu; hücre kültürleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık.
  • Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, M.T. Madigan, J.M.Martinko. Çev. Ed. Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Palme Yayıncılık.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; Endüstriyel biyoteknolojide kullanılan mikroorganizmaları ve fonksiyonlarını öğreneceklerdir.
  2. Mikrobiyoloji ve mikroorganizmalar ile ilgili temel bilgileri edinebileceklerdir.
  3. Endüstriyel biyoteknolojide kullanılan prosesler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
  4. Mikroorganizmaların üretilmesi, kültür ortamları, metabolizmaları ve mikroorganizmalarda metabolit üretimini gerçekleştirebileceklerdir.
  5. İlgili alanlardaki güncel gelişmeleri izleyebileceklerdir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Konu Anlatımı: Endüstriyel Biyoteknolojiye Giriş: Çalışma ve Uygulama Alanları Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Endüstriyel biyoteknoloji, tarihsel gelişimi, önemi ve uygulamaları konularının tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Giriş 1)
2Konu Anlatımı: Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Endüstriyel Mikroorganizmalar Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Mikroorganizmaların sınıflandırılması, endüstriyel önemi olan mikroorganizmalar ve endüstriyel üretimlerde kullanımı konularının tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 1, 4)
3Konu Anlatımı: Mikrobiyal Hücre Yapısı ve Fonksiyonu Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Mikrobiyal Hücre Yapısı ve Fonksiyonu ile ilişkili konuların tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 1)
4Konu Anlatımı: Mikrobiyal Gelişim ve Beslenme, Mikrobiyal Büyüme Kinetiği Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Mikrobiyal gelişim ve beslenme konularıyla metabolit üretiminin en verimli olduğu mikrobiyal büyüme evreleri ve büyüme kinetiği konularının tartışılması Kısa Sınav 1 (15 dk.): Ders sonunda, derste işlenen konuları içeren bir kısa sınavın yapılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 2)
5Konu Anlatımı: Mikroorganizmalarda Metabolizma Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Mikrobiyal metabolizmanın öğrenilmesi, prokaryot ve ökaryot mikroorganizmalarda metabolizma ile ilişkili konuların tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 3)
6Konu Anlatımı: Sterilizasyon Kullanım Alanları Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Mikroorganizmaların kullanıldığı endüstriyel proseslerde sterilizasyonun öneminin tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 5)
7Konu Anlatımı: Fermantasyon Biyoteknolojisi Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Fermantasyon Biyoteknolojisi ile ilişkili konuların tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 5-6)
8Ara Sınav 1
9Konu Anlatımı: Biyoreaktörler Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Biyoreaktörler, biyoreaktör çeşitleri, işlevleri ve uygulamaları konularının tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 6-7)
10Konu Anlatımı: Mikroorganizmaların Yaptığı Fermantasyonlar Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Mikroorganizmaların Yaptığı Fermantasyonlar konularıyla ilişkili tartışmanın yapılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 8)
11Konu Anlatımı: Mikroorganizmaların Yaptığı Fermantasyonlar Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Endüstriyel işlemler, üretimler ve ürünler konusuyla ilişkili tartışmanın yapılması Kısa Sınav 2 (15 dk.): Biyoreaktörler ile mikroorganizmaların yaptığı fermentasyonlar konularını içeren bir kısa sınavın yapılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 11-12)
12Konu Anlatımı: Primer ve Sekonder Metabolit Oluşumu Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Primer ve Sekonder Metabolitlerin tanımı, üretimi, endüstriyel prosesler ile ilişkili konuların tartışılması.Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 9-10)
13Konu Anlatımı: Primer ve Sekonder Metabolit Oluşumu Sınıf-içi Tartışma: (5 dk.) Primer ve Sekonder Metabolit olarak tanımlanan bazı ürünlerin endüstriyel üretim prosesleri ile ilgili örnek proseslerin tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 13-14)
14Konu Anlatımı: Hücre Kültürleri Sınıf-içi Tartışma: (5 dk.) Hücre Kültürleri ile ilgili olarak tartışmaların yapılması Kısa Sınav 3 (15 dk.) Ders sonunda, derste işlenen konuları içeren bir kısa sınavın yapılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 17)
15Konuların genel tekrarının yapılması Sınıf-içi Tartışma (5 dk.): Final sınavı öncesi tüm konuların öneminin tartışılmasıEndüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, Palme Yayıncılık. (Bölüm 1-14, 17)
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım145
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği325
Ödev00
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati144
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması124
Derse Özgü Staj
Ödev00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği34
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)112
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)116
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok