| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 2 | GDM3242 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Ayşe KARADAĞ |
| Dersi Veren(ler) | Ayşe KARADAĞ |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Dersin temel amacı, evaporasyon, distilasyon, katı-sıvı ekstraksiyonu, filtrasyon, kurutma, ayırma, filtrasyon, santrifüj gibi işlemlerin prensipleri ve ısı- kütle hesaplamalarının öğretilmesi; bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları, kullanılan ekipmanlar hakkında bilgilendirilmesidir. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Kurutma sistemleri, evaporasyon ve buharlaştırma, distilasyon, katı-sıvı ekstraksiyonu, mekaniksel ayırma işlemleri (sedimentasyon, santrifüjleme ve filtrasyon). |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci, gıda işlemede uygulanan temel işlemler hakkında temel bilgiye sahip olur
- Öğrenci, gıda proseslerinde kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur
- Öğrenci, problem çözmek için uygun mühendislik araçları ve metotlarını uygulamayı öğrenir
- Öğrenci, örnekler üzerinden edindiği bilgiyi daha önceki derslerde edindiği bilgilerle entegre edebilir
- Gıda proseslerinde kullanılan cihazlar ile ilgili temel hesaplamaları yapabilir
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Psikrometri- Hesaplamalar | |
| 2 | Hava-Su buharı karışımları | |
| 3 | Kurutma Sistemleri | |
| 4 | Kurutucuda ısı-kütle hesaplamaları-1 | |
| 5 | Kurutucuda ısı-kütle hesaplamaları-2 | |
| 6 | Evaporasyon-Buharlaştırma | |
| 7 | Çok etkili evapöratörlerde ısı-kütle dengesi | |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Distilasyon-Damıtma | |
| 10 | Katı-Sıvı Ekstraksiyon | |
| 11 | Ekstraksiyon sistemi tasarlanması-kademe sayısının belirlenmesi | |
| 12 | Mekaniksel ayırma işlemleri | |
| 13 | Sedimentasyon ve Santrifüjleme (Santrifüjleme (sıvı-sıvı; sıvı-katı) | |
| 14 | Filtrasyon | |
| 15 | ||
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 2 | 20 |
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 1 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 0 | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 5 | 1 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|