| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Özel ve Geleneksel Gıdalar | GDM3316 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Not set |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Ömer Said TOKER |
| Dersi Veren(ler) | Ömer Said TOKER |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Şeker, kakao ve çikolata, şekerleme, çay ve kahve gibi gıdaların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri vererek ileride bu konuda karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri için gerekli alt yapıyı oluşturmak |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Türkiye’de şeker sanayinin kurulması ve gelişmesi; şeker ve şeker hammaddeleri üretimi; kakao ve çikolata teknolojisi; kakao, kakao tozu ve kakao yağı, çikolata, çikolata tipleri ve yapımı, şekerleme teknolojisi; şekerleme tipleri ve özellikleri (marşmelov, nugat, nişasta ve pektin jöleleri, sert şekerler, fac, karamel, kremler, kaplama şekerler); çay teknolojisi (siyah çay ve çözünür çay); kahve teknolojisi (çekirdek kahve ve çözünür kahve) |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Şeker, Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız Üretimi hakkında bilgi edinilmesi,
- Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız Kalite Özellikleri hakkında bilgi edinilmesi,
- Fonksiyonel Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız hakkında bilgi edinilmesi,
- Şeker, Çikolata ve Çikolata Ürünleri, Şekerleme Ürünleri ve Sakız Ürünleri ile ilgili karşılaşılan problemler hakkında bilgi edinilmesi,
- Pekmez, Çay, Bal gibi ürünler hakkında bilgi edinilmesi
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Ders Hakkında Genel Bilgi ve Tanışma | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Şeker Üretimi | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Çikolata ve Çikolata Ürünleri | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Çikolata ve Ürünleri Formülasyonu | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Çikolata ve Ürünleri Kalite Parametreleri | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Şeker ve Şekerleme Teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Çikolata Teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Ara Sınav | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Şekerleme Ürünleri Kalite Özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Sakız Teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Sakız Kalite Özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Ödev Sunumları | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Ödev Sunumları | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Gezi yapılan işletmenin ve yıl sonu ders değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 0 | |
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 20 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|