| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Fermentasyon Teknolojisi | GDM3306 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammet ARICI |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet ARICI |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Fermentasyonun tanımı, fermentasyon mikroorganizmaları, alkol fermentasyonu ve diğer fermentasyonlar, mikrobiyel metabolizmanın esasları, bira teknolojisi, şarap teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir.
- Öğrenci destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci şarap üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci bira üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini bilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | DÖÇ-6 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Fermentasyon mikroorganizmaları | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Mikrobiyel metabolizmanın esasları | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Malt teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Bira teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Şarap teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Damıtık alkollü içecekler: Eskitilen damıtık alkollü içecekler | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Damıtık alkollü içecekler: Eskitilmeyen damıtık alkollü içecekler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Sirke | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Turşular | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Sofralık zeytin | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Diğer bitkisel fermente gıdalar | İlgili Kaynaklar |
| 15 | - | |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
| Ödev | 1 | 10 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 10 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 10 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 1 | 5 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|