| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri | GDM3314 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Not set |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Görkem ÖZÜLKÜ |
| Dersi Veren(ler) | |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | HACCP ilkelerini ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardını öğretmek |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Bu dersin içeriği HACCP ilkeleri ve gıda güvenliği yönetim sistemi standartlarından oluşmaktadır. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Toplam kalite sistemlerini bilir
- Gıda güvenliği yönetim sistemi kavramlarını bilir
- Tehlike analizleri yapabilir
- Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon sistemini tasarlayabilir ve kurabilir
- ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardını uygulayabilir
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Gıda işletmelerinde kullanılan yönetim sistemlerine genel bakış | İlgili Kaynaklar |
| 2 | HACCP ilkeleri, terim ve tarifleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı kapsamı ve genel kavramlar | İlgili Kaynaklar |
| 4 | ISO 22000 Sisteminin standart maddeleri- Dokümantasyon Şartları | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Yönetim sorumluluğu | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Kaynak yönetimi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Güvenli ürün planlama ve gerçekleştirme | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Tehlike analizi | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Akış şemaları, proses aşamaları ve kontrol önlemleri | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Operasyonel ön gereksinim programlarının ve HACCP planının oluşturulması | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Uygunsuzluk kontrolü | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerli kılınması, doğrulanması ve iyileştirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Final | - |
| 15 | İlgili Kaynaklar | |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 2 | 60 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|