| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Makine ve Ekipmanları | GDM3262 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | İngilizce |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Salih KARASU |
| Dersi Veren(ler) | Salih KARASU |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilerin gıda isleme makineleri ve teknolojisi hakkında bilgi edinmesini sağlamak. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir.
- Öğrenci üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir.
- Öğrenci gıdaların üretiminde ekipmanların optimizasyonu bilir.
- Öğrenci ısıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir.
- Öğrenci sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma ve Kanşımlanıa Makineleri | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Sürekli İsı Aktarım Düzenleri | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Ohmik Isıtma Sistem ve Ekipmanları | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Yüksek Basınç Makine ve Ekipmanları, Titreşimli Elektrik Alanı Uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Kurutma işlemi ve Dehidratörler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Dehidrasyon Sistemleri | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Ambalaj Ve Ambalajlama Makineleri | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Sistem temizliği ve otomasyon | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Fabrika kuruluş teknikleri | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Evaporatörler (Buharlaştırıcılar) | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 1 |
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 3 | 10 | |
| Derse Özgü Staj | 0 | ||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 1 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|