| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Mühendislik Çalışmalarında İstatistiksel Yöntemler | GDM2052 | 2 | 4 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Ömer Said TOKER |
| Dersi Veren(ler) | Ömer Said TOKER |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Araştırmaların planlanması ve araştırma sonucunda elde edilen verilerin istatistik analizi ve sonuçların yorumlanması |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Öğrenciler, bilimsel bir araştırma sonucunda elde ettiği verilerin değerlendirilmesi ve istatistik analizlerinin yapılmasını ve sonuçların yorumlanmasını öğrenir. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Gıda endüstrisinde uygulanan istatistiksel yöntemler ve bunların önemi hakkında bilgi edinilmesi
- Popülasyon, örneklem, standart sapma gibi temel istatistik parametreleri hakkında bilgi edinilmesi,
- Gerçekçi kısıtlar çerçevesinde deneysel tasarım yapabilme
- Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik testlerin uygulanması,
- Bağımlı değişkenin bağımsız değişken üzerine etkisinin belirlenmesine yönelik testlerin uygulanması
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Ders Hakkında Genel Bilgi | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Bilimsel Araştırma, İstatistikte Temel Kavramlar | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Verilerin Toplanması, Ortalama, Standart Sapma | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol, Olasılık | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol, Olasılık | İlgili Kaynaklar |
| 6 | t test | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Korelasyon Analizi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Ara Sınav -1 | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Deneme Planları, Varyans Analizi | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Varyans Analizi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Varyans Analizi | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Çoklu Karşılaştırma Testleri | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Çoklu karşılaştırma testleri | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Ortalamaların çoklu karşılaştırma Testleri | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 30 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|