| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Tahıl ve Ürünleri Teknolojisi | GDM4191 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | İngilizce |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Görkem ÖZÜLKÜ |
| Dersi Veren(ler) | Görkem ÖZÜLKÜ |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Mezunlarımızın fırıncılık sektöründe çalışırken yararlanabileceği, teorik ve uygulamalı bilgilerin verilmesi bu dersin amacıdır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Tahılın tanımı ve önemi.Tahıl tanelerinin yapısı,kimyası ve depolanması. Değirmencilik. Hamur reolojisi. Ekmek, kek,bisküvi, kraker üretim teknolojisi. Makarna üretim teknolojisi. Arpa, yulaf, çeltik ve mısır işleme teknolojisi. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Tahıl çeşitlerini, yapılarını ve tahılların önemi hakkında bilgi sahibi olur.
- Buğday tanesinin yapısını, kalitesini ve standardizasyonu öğrenir.
- Tahılların depolanması ve değirmencilik hakkında bilgi sahibi olur.
- Ekmek, kek, bisküvi, kraker, makarna üretim ve ekstrüde ürünler teknolojisini öğrenir.
- Buğday dışındaki tahıl tanelerinin üretim teknolojisi hakkında bilgi kazanır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Tahılın tanımı ve önemi, Tahıl çeşitleri, Türkiyede ve dünyada hububat sektörü | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Tahıl tanelerinin yapısı ve kimyası | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Buğday tanesinin yapısı, kalite ve standardizasyon | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Tahılların depolanması | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Buğdayın öğütülmesi ve değirmencilik | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Gluten proteinleri ve hamur reolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Ekmek katki maddeleri | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Ekmek uretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Bisküvi, kek ve kraker üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Makarna üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Çeltik ve gıdaya işleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Yulaf ve gıdaya işleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Mısır ve Arpa Gıdaya işleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Konu Tekrarı ve Uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 20 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 40 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|