| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Genel Mikrobiyoloji | GDM2181 | 3 | 4 | 2 | 0 | 2 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce) |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Ömer ŞİMŞEK |
| Dersi Veren(ler) | Ömer ŞİMŞEK |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgileri öğretmek ve gıda mikrobiyolojisi için alt yapı bilgisini kazandırmaktır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mikroorganizmalar, mikrobiyoloji kavramlarını ve kapsamını öğrenir.
- Mikroorganizma makromoleküllerini, mikrobiyal hücre yapısı ve işlevini öğrenir.
- Microbiyal beslenme ve metabolizması ile mikrobiyal üremeyi öğrenir.
- Virüsler hakkında bilgi edinir.
- Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, çalışma prensiplerini öğrenir. Mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskopik görünteleme yöntemlerini öğrenir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
| DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji Laboratuvarda uyulması gereken kurallar | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Mikrobiyal yaşama genel bakış, Laboratuvar ekipmanlarının tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Makromoleküller Mikroskop ve mikroskopi tekniklerinin tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Hücre yapısı ve işlevi Mikroskop kullanımı ve mikroskobik inceleme için örnek hazırlama yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Hücre yapısı ve işlevi Basit boyama, mayaların morfolojilerini inceleme | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Ölü/canlı maya hücresi sayımı | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Küf incelemesi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav 1 | |
| 9 | Mikrobiyal üremenin kontrolü Thoma lamında sayım | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Mikrobiyal üreme Gram boyama | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Virüsler ve Viroloji Hareket Testi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Mikrobiyal ekoloji Mikrobiyal kultivasyon metotları | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Mikrobiyal evrim ve sistematik Metilen mavisiindirgeme testi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Mikrobiyal genetik, bağışıklık ve seroloji | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 0 | 0 |
| Laboratuar | 20 | 20 |
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 0 | 0 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 2 | |
| Laboratuar | 13 | 2 | |
| Uygulama | 0 | 0 | |
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 2 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | 1 | 5 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|