Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda TeknolojisiKMM359234300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı (İngilizce)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)İbrahim Doymaz
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Öğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak 2. Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak 3. Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak 4. Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak 5. Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak
Dersin İçeriğiGıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından Önemleri / Gıda İşlemede Kalite ve Etkili Faktörler / Su Aktivitesi / Gıda Muhafaza Yöntemleri / Gıdaların Fiziksel Özellikleri / Gıda İşlemede Reolojik Özellikler ve Önemleri / Pastörizasyon ve Sterilizasyon / Konserve Teknolojisi / Meyve Suyu Üretim Teknolojisi / Konsantre Üretim Teknikleri / Proje Sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ders Notları
  • C.J. Geankoplis, “Transport Processes and Unit Operations”, Allyn and Bacon, Inc., Massachusetts,1983.
  • B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda teknolojisinde kullanılan kavramların öğrenilmesi.
  2. Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri değerlendirme becerisi.
  3. Gıda işleme yöntemlerinin ve sanayide uygulamasının öğrenilmesi.
  4. Gıda muhafaza tekniklerini değerlendirme becerisi.
  5. Literatür tarama ve sunum yapabilme becerisi kazandırma

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından ÖnemleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
2Gıda İşlemede Kalite ve Etkili FaktörlerDers Notları / Diğer Kaynaklar
3Su AktivitesiDers Notları / Diğer Kaynaklar
4Gıda Muhafaza Yöntemleri - I Ders Notları / Diğer Kaynaklar
5Gıda Muhafaza Yöntemleri - IIDers Notları / Diğer Kaynaklar
6Gıdaların Fiziksel ÖzellikleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
7Gıda İşlemede Reolojik Özellikler ve Önemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Pastörizasyon ve Sterilizasyon / Konserve TeknolojisiDers Notları / Diğer Kaynaklar
10Meyve Suyu Üretim Teknolojisi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
11Buharlaştırma Yöntemiyle Konsantre Üretim TekniğiDers Notları / Diğer Kaynaklar
12Membran Yöntemiyle Konsantre Üretim TekniğiDers Notları / Diğer Kaynaklar
13Proje Sunumu - IDers Notları / Diğer Kaynaklar
14Proje Sunumu - IIDers Notları / Diğer Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri110
Projeler120
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler115
Sunum / Seminer15
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok