Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Bodipy KimyasıKIM570007.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya ABD Anorganik Kimya Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüFikriye Tuncel Elmalı
Dersi Veren(ler)Fikriye Tuncel Elmalı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıYeni bir bileşik sınıfı olan BODIPY bileşikler konusunda öğrencinin bilgi sahibi olmasını sağlamak, sentez yöntemlerini, reaksiyonlarını, işlevselliğini, mekanizmasını ve kullanım alanlarını kavratabilmek.
Dersin İçeriğiBODIPY bileşiklerin genel özellikleri ve tarihçesi; yapıları ve adlandırılması; sentez yöntemleri (Pirol ve aldehitten, pirol ve asit klorürlerden, karbonilpirollerden, aza-BODIPY sentezi, substitüye olmamış BODIPY sentezi); Simetrik ve asimetrik BODIPY bileşikler ve sentezleri; sentez mekanizmaları ve elektronik yapıları; işlevlendirilmesi (fonksiyonlandırılması); reaksiyonları (elektrofilik sübstitüsyon reaksiyonları, sülfolama, nitrolama, halojenleme); floresans özellikleri ve floresans özelliklerinde değişime neden olan mekanizmalar (Işık indüklü elektron transferi (IET), rezonans enerji transferi (RET), ekzimer ve ekzipleks oluşumu, ağır atom etkisi); kullanım alanları ( kemosensör, fotodinamik tedavi, güneş pilleri, biyolojik etiketleme, enerji transfer kasetleri, pH sensörü, katyon ve anyon sensörü, biyomolekül probları, lazer boyaları); koordinasyon bileşikleri ve uygulamaları; yapılarının spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ( UV-Vis, FTIR, 1HNMR, MS); literatürlerdeki sentez örnekleri; yapılarının spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ile ilgili seminer; kullanım alanları ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında seminer.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Emandi Ganapathi, Sheri Madhu, Mangalampalli Ravikanth “Synthesis and properties of triazole bridged BODIPY-conjugates” Tetrahedron, 70 (3), 664-671, 2014.
  • Ahmed Nuri Kursunlu, Ziya Erdem Koc, Aslıhan Yılmaz Obalı, Ersin Güler “A symmetric and selective fluorescent Cu (II) sensor based on BODIPY and s-triazine” Journal of Luminescence, 149, 215-220, 2014.
  • Xingxing He, Jing Zhang, Xungao Liu, Lin Dong, Di Li, Huayu Qiu, Shouchun Yin, A novel BODIPY-based colorimetric and fluorometric dual-mode chemosensor for Hg2+ and Cu2+ Sensors and Actuators B: Chemical, 192, 29-35, 2014.
  • Hongbin Zhao, Bangying Wang, Junxu Liao, Hongke Wang, Guiping Tan, “Synthesis, spectral, electrochemical properties, and photovoltaic performance of structurally constrained BODİPY dyes with 4,4-dimethyltriphenylamine at the 2,6-positions” Tetrahedron Letters, 54 (45), 6019-6022, 2013.
  • Stefano Banfi, Enrico Caruso, Stefano Zaza, Monica Mancini, Marzia B. Gariboldi, Elena Monti, Synthesis and photodynamic activity of a panel of BODIPY dyes” Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 114 (3), 52-60, 2012.
  • Shouchun Yin, Wenli Yuan, Jinlong Huang, Danbo Xie, Bin Liu, Kezhi Jiang, Huayu Qiu, “A BODIPY derivative as a colorimetric, near-infrared and turn-on chemosensor for Cu2+” Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 96, 82-88, 2012.
  • Xia Duan, Puming Li, Ping Li, Ting Xie, Fabiao Yu, Bo Tang “The synthesis of polarity-sensitive fluorescent dyes based on the BODIPY chromophore” Dyes and Pigments, 89 (3), 217-222, 2011.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Son yıllarda üzerinde çok çalışılan ve kullanım alanı diğer bileşiklere göre daha üstün olan BODIPY bileşikleri hakkında bilgi sahibi olmak.
  2. Bu bileşiklerin sentez yöntemleri, reaksiyonları, mekanizmaları ve kullanım alanları hakkında bilgi kazandırmak.
  3. BODIPY bileşiklerin yapılarını spektroskopik yöntemleri kullanarak aydınlatabilme becerisi kazandırmak.
  4. BODİPY bileşikleri sentezleyecek öğrencilere bu konuda yardımcı olmak.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1BODIPY bileşiklerin genel özellikleri ve tarihçesiDers notu
2BODIPY bileşiklerin yapıları ve adlandırılmasıDers notu
3BODIPY bileşiklerin sentez yöntemleri ( Pirol ve aldehitten, pirol ve asit klorürlerden, karbonilpirollerden, aza-BODIPY sentezi, substitüye olmamış BODIPY sentezi) Ders notu
4Simetrik ve asimetrik BODIPY bileşikler ve sentezleriDers notu
5BODIPY bileşiklerin sentez mekanizmaları ve elektronik yapılarıDers notu
6BODIPY bileşiklerin işlevlendirilmesi ( fonksiyonlandırılması)Ders notu
7BODIPY bileşiklerin reaksiyonları (Elektrofilik sübstitüsyon reaksiyonları, sülfolama, nitrolama, halojenleme). Ders notu
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9BODIPY bileşiklerin floresans özellikleri ve floresans özelliklerinde değişime neden olan mekanizmalar (Işık indüklü elektron transferi (IET), rezonans enerji transferi (RET), ekzimer ve ekzipleks oluşumu, ağır atom etkisi)Ders notu
10BODIPY bileşiklerin kullanım alanları ( kemosensör, fotodinamik tedavi, güneş pilleri, biyolojik etiketleme, enerji transfer kasetleri, Ph sensörü, katyon ve anyon sensörü, biyomolekül probları, lazer boyaları)Ders notu
11BODIPY bileşiklerin koordinasyon bileşikleri ve uygulamalarıDers notu
12BODIPY bileşiklerin yapılarının spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ( UV-Vis, FTIR, 1H NMR, MS)Ders notu
13BODIPY bileşiklerin literatürlerdeki sentez örnekleriMakaleler
14BODIPY bileşiklerin yapılarının spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ile ilgili seminerBODIPY bileşik örnekleri
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım140
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop220
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması137
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer240
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok