Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Endüstrisinde Kalite Güvence SistemleriGDM610937.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki DURAK
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisinde kalite kavramı ve uygulanan kalite sistemleri hakkında yeterli bilgileri kazandırmak.
Dersin İçeriğiKalitenin tanımı, tarihsel gelişimi, toplam kalite yönetimi, risk analizi, iyi üretim uygulamaları, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi temel prensipleri, ISO 9000 uygulamaları, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi temel prensipleri, ISO 22000 uygulamaları, izlenebilirlik, akreditasyon, ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, TS 18000 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi (OHSAS)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Blanchfield, J. R., 2000, FoodLabelling, CRC Pres &Woodhead Publishing Ltd.
  • Brown, M., 2000, HACCP in theMeatIndustry, CRC Pres&Woodhead Publishing Ltd.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci Kalite kavramı hakkında detaylı bilgi öğrenir.
  2. Öğrenci ISO 9000 uygulamaları hakkında detaylı bilgiöğrenir.
  3. Öğrenci ISO 22000 uygulamaları hakkında detaylı bilgi öğrenir.
  4. Öğrenci İyi Üretim Uygulamaları(GMP) hakında detaylı bilgi öğrenir.
  5. Öğrenci ISO 14000 ve ISO 18000 hakkında temel bilgileri öğrenir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Kalitenin tanımı, tarihsel gelişimiİlgili Kaynaklar
2toplam kalite yönetimi, risk analiziİlgili Kaynaklar
3Risk analizi, İyi üretim uygulamaları(GMP)İlgili Kaynaklar
4ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi temel prensipleriİlgili Kaynaklar
5ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi temel prensipleriİlgili Kaynaklar
6ISO 9000 uygulamalarıİlgili Kaynaklar
7ISO 9000 uygulamalarıİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi temel prensipleriİlgili Kaynaklar
10ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi temel prensipleriİlgili Kaynaklar
11ISO 22000 uygulamalarıİlgili Kaynaklar
12ISO 22000 uygulamalarıİlgili Kaynaklar
13İzlenebilirlikİlgili Kaynaklar
14Akreditasyonİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok