Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Maya Teknolojisi BYM448135300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimBiyomühendislik Bölümü
Dersin KoordinatörüAzade Attar
Dersi Veren(ler)Azade Attar
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıMeyve sularında, çiceklerde ve diğer şeker içeren şekerlerde bulunan Saccharomyces cerevisiae mayası hakkında bilgi sahibi olmak ve endüstride kullanım alanlarını öğrenmek. Gıda mühendisliği ile paralel olarak klasik genetik mühendisliği tekniklerini de kullanmak. Fermantasyon endüstrisini incelemek. Genetik mühendisliğinin temel prensplerindenfaydanılarak ilaç görüntülemede daha kullanışlı bir yol izlemek
Dersin İçeriğiSaccharomyces cerevisiae mayası; habitatı ve kullanımı. Diğer önemli mayalar. Mayaların yaşam döngüsü. Mayaların genetiği.Mayalarda çalışılan model sistemler.Fermentasyon Endüstrisi (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası).İlaç görüntülemede mayada heterolog ekspresyon.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors,1992.
  • M. Ingram, D.F. Bray, D.S. Clark, Microorganism in foods, University of Toronto press, 1982.
  • Janet E.L. Corry, G.D.W. Curtis, Rosamund M. Baird, Culture Media for Food Microbiology, Elsevier, 1995.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler önemli mayalar ve endüstride kullanım yerleri hakkında bilgi kazanabileceklerdir
  2. Öğrenciler fermentasyon Endüstrisi hakkında bilgi kazanabileceklerdir
  3. Öğrenciler gıda Mühendisliği ile Genetik Mühendisliğinin paralel olarak çalışması hakkında bilgi kazanabiliceklerdir.
  4. Öğrenciler ilaç sanayi ile mayalar arasında ilişki kurabilecekler
  5. Öğrenciler mayalardaki model sistemler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Saccharomyces cerevisiae mayasıM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
2Saccharomyces cerevisiae mayasını habitatı ve kullanımıM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
3Diğer önemli mayalarM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
4Mayaların yaşam döngüsüM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
5Mayaların genetiğiM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
6Mayalarda çalışılan model sistemlerM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
7Mayalarda çalışılan model sistemlerM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Ara sınavM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
10Fermentasyon EndüstrisiM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
11Şarap MayasıM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
12Bira MayasıM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
13Ekmek mayasıM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
14Mayada heterolog ekspresyonM. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev510
Sunum/Jüri110
Projeler110
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev53
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler120
Sunum / Seminer115
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)16
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok