Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda İşleme TeknolojileriMAK521337.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Makine Mühendisliği ABD Isı Proses Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Makine Mühendisliği ABD Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimMakine Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüDeniz ULUSARSLAN
Dersi Veren(ler)Deniz ULUSARSLAN
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdaların yapısı, gıda işleme teknolojileri ve prosesleri hakkında öğrenciyi bilgilendirmek
Dersin İçeriğiGıdaların temel özellikleri ve mikrobiyolojisi, Gıda işlemede reolojik özellikler, Gıdaların muhafaza yöntemleri, Dondurarak muhafaza, Konserve üretim teknolojisi, Isıl işlemler, Kurutma teknolojisi, Çeşitli gıdaların üretim teknolojileri, Hammadde hazırlama prosesleri , Sınıflama,ayırma ve karıştırma prosesleri , Ambalajlama teknikleri , Sistem temizliği ,Fabrika kuruluş prosesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, gıda işleme teknolojisi ile ilgili terim ve kavramlarını öğrenecekler
  2. Öğrenciler, gıdaların reolojik özellikleri hakkında bilgi edinecekler
  3. Öğrenciler, gıdaya göre muhafaza yöntemini seçme ve uygulama becerisi kazanacaklar
  4. Öğrenciler, sanayide kullanılan gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olup, makine ve ekipmanları tanıyacaklar.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların temel özellikleri ve mikrobiyolojisiDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
2Gıda işlemede reolojik özelliklerDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
3Gıdaların muhafaza yöntemleriDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
4Dondurarak muhafazaDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
5Konserve üretim teknolojisiDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
6Isıl işlemlerDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
7Kurutma teknolojisiDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Çeşitli gıdaların üretim teknolojileriDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
10Hammadde hazırlama prosesleriDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
11Sınıflama,ayırma ve karıştırma prosesleriDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
12Ambalajlama teknikleriDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
13Sistem temizliğiDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
14Fabrika kuruluş prosesiDers ile ilgili literatür araştırması yapılacak
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev120
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması1410
Derse Özgü Staj
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok